Leerorkest Heerlen HEERLEN (L)

Basisscholen De Mheyster en de Broederschool

In het Nationaal Programma Heerlen-Noord werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende 25 jaar samen aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord. Een van de projecten in dit kader is het eerste Limburgse Leerorkest. Het ging in 2023 van start op de basisscholen De Mheyster en de Broederschool.

Coaches van SCHUNCK Muziek en Dans verzorgen op de deelnemende scholen het muziekonderwijs voor de groepen 5 tot en met 8. De leerlingen leren stapsgewijs om een muziekinstrument te bespelen. Ze kunnen kiezen uit instrumenten als de viool, cello, contrabas, hobo, dwarsfluit, klarinet, trompet en slagwerk.

Na een paar maanden hebben de leerlingen al hun eerste grote orkestrepetitie. Ze vormen dan een symfonieorkest onder leiding van een dirigent. Rond kerst en voor de zomer geven de kinderen een concert voor de ouders, medeleerlingen of buurtbewoners.

www.heerlen-noord.nl

       

Projectcoördinator Raphaël Coenen: “Met de start van dit Leerorkest willen we kansengelijkheid en talentontwikkeling bevorderen in aandachtsgebieden, waar vaak wegens financiële middelen minder kansen zijn voor kinderen om zich te ontwikkelen.”