Muziek Netwerk Salland RAALTE en OLST-WIJHE (OV)

‘Muziek maken op school’ is opgezet om kinderen kennis te laten maken met muziekinstrumenten en verschillende muziekstijlen. Muzieknetwerk Salland biedt scholen in de regio daarvoor lessenseries aan zoals ‘Instrumenten Carrousel’, ‘Muzikale Proeftuin’ en Introductielessen met aansluitend lessen Leerorkest.

Professionele muziekdocenten geven deze lessen instrumentale muziek aan groepen 4, 5 en 6 van basisscholen. De kinderen kunnen verschillende instrumenten proberen. Door zelf aan de slag te gaan ervaart een kind de mogelijkheden en bijzonderheden van elk instrument.

Hoe spannend en leuk is het om zelf mooie klanken van een viool te laten horen, om te ervaren hoe het klinkt als je op een trompet blaast of hoe het is om bij een muziekvereniging in een orkest te spelen.

Op de scholen die kiezen voor de lessenserie ‘Leerorkest’ leren de kinderen een instrument te bespelen en ze leren samenspelen. Ook kinderen die om welke reden dan ook niet de weg zouden vinden naar muziekonderwijs krijgen de kans hun muzikale talenten te ontdekken en te ontplooien. Daarbij leren ze zich te concentreren, naar elkaar te luisteren en op de dirigent te letten.

Na 14 weken mogen de kinderen laten horen dat ze in een echt orkest met een dirigent kunnen spelen. Ze geven een concert voor ouders en andere familieleden en bekenden.

In omliggende dorpen van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe nemen ongeveer 25 basisscholen oftewel 800 leerlingen deel aan ‘Muziek maken op school’. Het aantal scholen en groepen dat mee wil doen groeit elk jaar. Muziek Netwerk Salland biedt aan de teams van de scholen deskundigheidsbevordering aan en de doorgaande leerlijn ‘thematisch muziekonderwijs’.

De organisatie is trots op de 25 vrijwilligers die wekelijks zorgen dat de instrumenten (ruim 400 in depot) naar de scholen vervoerd worden en klaar staan.

https://www.muzieknetwerksalland.nl

‘Zelf muziek maken, samen muziek maken’ is het motto van Muziek Netwerk Salland.