Festival Tweetakt UTRECHT (UT)

Het jaarlijkse Festival Tweetakt biedt theater, kunst en muziek voor iedereen op meerdere unieke locaties in Utrecht. Eén van de projecten die daarbij horen is een orkest van kinderen uit de wijk Overvecht: het Tweetaktorkest.

Een professionele muziekdocent geeft een introductieworkshop aan leerlingen op een basisschool en een middelbare school. Als kinderen na de workshop nog meer muziek willen maken kunnen ze zich aanmelden voor het Tweetaktorkest. In vijf repetities binnen een maand  leren de kinderen om een blaas- of percussie-instrument te bespelen. Het resultaat van de inspanningen is te horen als muzikale optocht; een feestelijk openingsevenement van het Tweetakt Festival.

De organisatie van Festival Tweetakt wil voor kinderen en jongeren uit gezinnen uit Overvecht met weinig geld mogelijk maken dat zij een blaas- of percussie-instrument gaan spelen. Ze kunnen dan ervaren hoe leuk het is om samen met anderen voor een publiek muziek te maken.

Andere gewenste effecten van het samenspelen zijn, dat ouders zich betrokken voelen bij het muziek maken en dat de muzikale optocht een verbinding schept tussen wijk en stad.

https://www.tweetakt.nl

‘Je ziet het niet meer zo vaak, een fanfare met blaasinstrumenten op straat. Terwijl het juist zo levendig is en aanstekelijk werkt! In een straatorkest kan iedereen meedoen, leeftijd maakt niet uit en uit welke wijk je komt ook niet.’ Organisatie Tweetakt