Expertisecentrum

Het Expertisecentrum maakt het Leerorkestconcept toegankelijk voor iedereen

Het Expertisecentrum ontwikkelt, verzamelt en documenteert inhoudelijke en organisatorische kennis en maakt deze expertise toegankelijk voor muziekdocenten en scholen. Het Leerorkest deelt haar kennis met een uitgebreid netwerk van muziekeducatieprojecten in Nederland en België.

Het Expertisecentrum onderhoudt al jaren de site Orkest in de Klas. Dit startte als een gezamenlijk initiatief van SKVR in Rotterdam (IKEI, Ieder Kind een Instrument), MIK Gelderland (Muziek in de Klas) en Stichting Leerorkest. Hier kunnen muziekdocenten, groepsleerkrachten en leerlingen suggesties en ideeën downloaden ter aanvulling van de muziekles op school.

Ook is er informatie over hoe een Leerorkest of een vergelijkbaar project op de starten. Iedere organisatie die een Leerorkest of soortgelijke activiteit wil starten kan het Leerorkestconcept gebruiken en op ondersteuning in het proces rekenen.

Filosofie van het delen

Leerorkestoprichter Marco de Souza : ‘Het Leerorkest hanteert bij al haar activiteiten de filosofie van het delen. Wij zijn ervan overtuigd dat het delen van kennis en middelen ons allemaal sterker maakt. Daarom steunen wij nieuw opgerichte Leerorkesten en vergelijkbare initiatieven in het land met onze kennis, ervaring, didactische materialen en via het Instrumentendepot met instrumenten. Immers alleen als wij bereid zijn om kennis en middelen met elkaar te delen, kunnen we écht de democratisering van muziekeducatie realiseren.’

Speciale uitgaven & ontwikkelde materialen

Muziekdocenten hebben behoefte aan ideeën en suggesties voor de invulling van de groepslessen op school. Muziekles geven in groepsverband is een relatief nieuw vakgebied. Daarom hebben we onze kennis gebundeld in een aantal publicaties. Muziekdocenten kunnen deze publicaties gebruiken ter inspiratie bij de invulling van hun lessen.

Er zijn vele publicaties:

Leerorkest Methodiek en uitgangspunten
Leerorkest Curriculum
Leerorkest Vademecum
Leerorkest Beloningskaart
Leerorkest Pedagogisch & Didactisch Handelen
Leerorkest Lesboekjes voor de Basisschool
Leerorkest Handboek voor muziekdocenten
Leerorkest Handboek voor Leerkrachten (Help, mijn klas maakt muziek!)
Leerorkest Handboek voor Startende Leerorkest-scholen (Zó werkt het!)

Meer weten of voorbeelden ontvangen? Neem dan contact op via expertisecentrum@leerorkest.nl