Marco de Souza

Leerorkest-oprichter en directeur

Marco de Souza (1964) is geboren in Brazilië. Van kinds af aan combineerde hij zijn passie voor muziek met sociale bevlogenheid. Als 14-jarige organiseerde hij muzieklessen voor kinderen in arme wijken en betaalde zijn eigen klassieke-gitaarstudie. Op eigen kracht werd hij professioneel musicus en studeerde Orkestdirectie aan de Universiteit van Campinas (São Paulo).

In 1986 emigreerde hij naar Nederland. Daar studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, als uitvoerend en docerend musicus viola da gamba. Vervolgens vervulde hij diverse leidinggevende functies in de (klassieke) muziekwereld in Nederland en in Brazilië, onder andere als dirigent en artistiek leider. In 2005 startte hij het eerste Leerorkest in samenwerking met basisscholen uit Amsterdam-Zuidoost. Het succes van het Leerorkest werd bevestigd in zijn verkiezing tot Amsterdammer van het Jaar 2013. In mei 2021 is Marco de Souza benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet om muziekles en instrumenten toegankelijk te maken voor leerlingen in lage inkomenswijken. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Femke Halsema.

Marco de Souza is directeur-bestuurder van Stichting Leerorkest, Stichting Instrumentendepot Leerorkest en Stichting Muziekcentrum Zuidoost. Hij is een bevlogen spreker over cultureel ondernemerschap, muziek en kansengelijkheid. 

Lees ook over het boek Violen in de Gymzaal