Boek: Violen in de gymzaal

Het succes van het Leerorkest als muzikaal én sociaal project is de reden voor een boek, dat het verhaal vertelt achter het Leerorkest.

‘Wat in de Amsterdamse Bijlmer van start ging als een kleinschalig project is 10 jaar later uitgegroeid tot een landelijke beweging die alle kinderen de kans wil geven om samen op school muziek te maken,’ zo vat auteur Patrick Meershoek, tevens Parool-verslaggever, het ‘klinkende succes’ van het Leerorkest samen.

Onlosmakelijk verbonden met het Leerorkest is het persoonlijke en inspirerende verhaal van initiatiefnemer Marco de Souza. De Braziliaan maakte na zijn komst naar Nederland toiletten schoon op het Centraal Station in Amsterdam, om in 2014 als oprichter van het Leerorkest te worden uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar.

In het boek staan ook vijftien ‘glamour’ portretten van kinderen uit Amsterdam die op hun school in een Leerorkest spelen. Topfotograaf Marcel Molle: ‘Ik wilde de kinderen laten stralen, als ware sterren.’

Speciaal voor deze uitgave schreef Freek de Jonge een gedicht. In het boek leest u ook persoonlijke bijdragen van professor Erik Scherder, mezzosopraan Tania Kross, kunstenares Hella de Jonge, presentatrice Maartje van Weegen, presentatrice Noraly Beyer, componist Merlijn Twaalfhoven en De Kinderombudsman Marc Dullaert.

Patrick Meershoek, verslaggever van Het Parool en auteur van non-fictie boeken, tekende eerder de geschiedenis op van de Amsterdamse Bijlmer, in veertig verhalen. Als stadsredacteur volgde hij de ontwikkelingen van het Leerorkest in Zuidoost, en het uitwaaieren over stad en land, op de voet.

Marcel Molle portretteerde vijftien kinderen die op hun school in Amsterdam in een Leerorkest spelen. Molle maakte furore als fotojournalist bij de Volkskrant, won de Zilveren Camera, en ontwikkelde zich verder als allround fotograaf en filmmaker. Hij is een meester in sfeer en licht.

Vragen over dit boek? Stuur een mailtje naar pr@leerorkest.nl.