Hoe bouwen we samen 300 harpen?
Dankzij crowdfunding is het geld opgebracht voor de materialen om 300 harpen te bouwen. Nu is de volgende fase gestart: het assembleren van de instrumenten met vrijwilligers.
Speciaal voor het Leerorkest is een nieuwe, betaalbare harp ontworpen, de Harp-E, een soort Ikea-bouwpakket. Door naast crowdfunding ook in te zetten op crowd assembling kan iedereen bijdragen. Zo komen de 300 harpen voor kinderen binnen handbereik!
Het bouwen van de harpen heeft drie hoofdfases (1) lakken, (2) assemblage volgens de handleiding, met een stap-voor-stap instructie en eenvoudig gereedschap, en (3) besnaren, stemmen en reguleren. Laatste eindcontrole. Harp in de tas en klaar!
Lees de nieuwsberichten over de 300 harpen actie
Update 22 december ’21
De grote steun voor onze harp actie is fantastisch. Na onze oproep hebben zich maar liefst 100 vrijwilligers gemeld om te helpen bij het harp bouwen. De planning loopt wel enige vertraging op vanwege de pandemie. Maar deze week komen nog de containers uit China aan. Andere voorbereidingen zijn reeds gestart, zoals het aanschaffen van de gereedschappen en verder uitwerken van de productielijn.
Alle vrijwilligers worden als het zover is benaderd en ingedeeld om te helpen bij een of meerdere bouwfases, afhankelijk van de beschikbaarheid op dat moment en de mogelijkheden gezien de nieuwe ontwikkelingen rond corona. De productielijn start waarschijnlijk in februari 2022. We houden u op de hoogte.
Update 15 februari’ 22
We zijn aan het lakken! Een flink aantal vrijwilligers is aan de slag met de eerste fase. Dit gebeurt op locatie van het Instrumentendepot in de instrumentenateliers, in kleine groepjes. Enkele vrijwilligers werken zelfstandig op een eigen geschikte locatie. De houten frames worden behandeld met een mono-coating. Het is een zorgvuldige klus van opsmeren en uitsmeren die de nodige concentratie vereist. Het 150e instrument is inmiddels gepasseerd!
Op woensdag 23 maart hebben we de aftrap voor de start van de montage van de harpen. Hiervoor komt harpontwerper Joris Beets naar het Instrumentendepot. Er wordt dan opnieuw een video-instructie gemaakt voor de montage, van A tot Z. Aan het model zijn nog kleine verbeteringen doorgevoerd op basis van gebruikerservaringen.
Update 12 april ’22:
De montage is gestart! Joris Beets, ontwerper van de Harp-e, kwam eind maart naar Amsterdam om de groep vrijwilligers te instrueren over het in elkaar zetten van de harpen. De eerste 15 harpen zijn inmiddels gemonteerd én besnaard. Nu volgt eerst nog een periode van stemmen en reguleren voordat de harpen speelklaar zijn voor de kinderen.