Leerorkest draagt bij aan meer cohesie in Heerlen

Foto: Leerorkest Heerlen speelt bij Kasteel Hoensbroek

Het Leerorkest is een groot succes in de kwetsbare wijken in Heerlen-Noord en versterkt de cohesie in de buurt, meldt dagblad De Limburger.

In 2023 startten twee basisscholen met het Leerorkest en sinds dit schooljaar doet een derde basisschool, De Wegwijzer, mee met de leerlingen van groep 5 en 6. Na groep 6 kunnen leerlingen doorstromen naar het naschoolse Wijktalentorkest.

Coördinator Raphael Coenen vertelt: „Zowel het Leerorkest als het Wijktalentorkest fungeert eigenlijk als een soort nieuwe fanfare of harmonie in wijken waar het verenigingsleven grotendeels verdwenen is. Er ontstaat een nieuw netwerk in de buurten. Tussen musicerende kinderen en tussen hun ouders. Maar ook met buren die nieuwsgierig zijn, omdat de kinderen van een deur verder nu opeens aan het oefenen zijn.”

Nationaal programma Heerlen-Noord

Het Leerorkest is door het Nationaal Programma Heerlen-Noord naar Heerlen gehaald. Met talentontwikkeling en het vergroten van kansengelijkheid als doelen. „Van de leerlingen die tot nu toe hebben meegedaan op de andere scholen in Heerlen is al 85
procent naar het Wijktalentorkest doorgestroomd”, vertelt Coenen in de Limburgse krant.

Energie

Directeur Susanne Kikken van De Wegwijzer is bevangen door het enthousiasme van haar leerlingen. In de Limburger vertelt ze„Ik ben tevens directeur op de Broederschool en daar ontstond zo’n energie rondom het Leerorkest, dat ik dacht: dat moet op De Wegwijzer ook kunnen.” Inmiddels is het muziekvirus ook op haar overgeslagen. „In mijn vrije tijd ben ik trompet gaan spelen”, lacht ze.

Concertgebouw

Met kerst speelt het Wijktalentorkest tijdens een familiedag voor inwoners van Heerlen-Noord
op Kasteel Hoensbroek. Wellicht mogen de kinderen daar al bij aansluiten. „Dan zouden we
misschien al wat kunnen laten horen”, hoopt Kikken. Raphael Coenen durft al groter te dromen:
„Het zou toch te gek zijn als we met leerlingen uit Heerlen een keer in het Concertgebouw in
Amsterdam kunnen spelen?”

Het artikel in De Limburger vind je HIER (inloggen is vereist).