Een geweldig rolmodel, uitreiking Boy Edgar Jongerenprijs

Nieuws

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing van Amsterdam-Zuidoost heeft op zaterdag 18 februari de jaarlijkse Boy Edgar Jongerenprijs uitgereikt. Dit jaar ging de eer naar maar liefst twee leden van het Wijktalentorkest Bijlmer.

In het Muziekcentrum Zuidoost ontvingen winnaars Stephanie (trompet) en Debora (cello) elk een certificaat ter waarde van 175 euro. Daarmee kunnen ze hun verdere muzikale opleiding financieren. Tanja Jadnanansing prees hun gedrevenheid en hun talent. Ze benadrukte ook trots te zijn op alle 35 leden van het talentorkest: ,,Hier wordt het beste muziekonderwijs gegeven voor onze kinderen in Zuidoost”.

De jaarlijkse prijs is vernoemd naar de beroemde Nederlandse jazz-musicus Boy Edgar. Op de middelbare school kwam hij in aanraking met jazzmuziek. Hij leerde zichzelf te spelen op piano en trompet, en later ook zelf jazzmuziek te schrijven. In de Tweede Wereldoorlog ging hij in het verzet  en redde veel joodse kinderen van deportatie naar de vernietigingskampen. In 1969 vestigde Boy Edgar zich als huisarts in Duivendrecht en in de toen opkomende Bijlmermeer. Kort na zijn pensionering in 1980 overleed hij op 65-jarige leeftijd.

„Een rolmodel voor onze jonge musici, je zou hem onze beschermheilige kunnen noemen”, zei presentator Lorenzo van Dijk van het Muziekcentrum bij de prijsuitreiking.

Onder het schilderij van Boy Edgar aan de piano gaf het Wijktalentorkest Bijlmer een wervelend concert. Het begon met dreigende klanken, als van een stampende kudde olifanten die door een donker bos trekt. Hierop volgden de vrolijke klanken van Yolo! wat staat voor ‘Yo! LeerOrkest”, waarbij de aanwezigen op aanwijzing van de dirigent ritmisch met hun handen moesten klappen. Bij het sfeervolle volgende nummer zong het publiek zachtjes mee: „In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight”. En bij de Braziliaanse klanken van Super Samba gingen de aanwezigen, van jong tot oud, vanzelf ritmisch bewegen op hun stoelen.

Tante Lucia van Profor had gelijk toen ze zei: „De Wijktalentorkesten vormen een bindende factor in Zuidoost”.

Asha Ramkisoensing, voorzitter van Stadsdorp Goud benadrukte dat er zoveel kracht in de wijk is, maar dat er bezieling voor nodig is om die kracht te activeren. Samen muziek maken draagt op zoveel manieren bij!

De Boy Edgar Jongerenprijs is een initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties in Zuidoost: Stichting Profor, Stadsdorp Goud, Netwerk Vergeet Mij Niet en Stichting Kolibrie; in samenwerking met het Leerorkest en Muziekcentrum Zuidoost.

Foto’s Greta Muis: uitreiking Boy Edgar Prijs 2023