IMC Weekendschool en een donatie van 400 instrumenten

Stichting IMC Weekendschool en Stichting Leerorkest hebben de handen ineengeslagen om samen zoveel mogelijk leerlingen kennis te laten maken met verschillende instrumenten en muzieklessen.

Aanleiding voor deze nieuwe samenwerking is een gift van Tulia Aben. Toen zij hoorde van een loods vol muziekinstrumenten die afkomstig waren uit gesloten muziekscholen, was haar interesse meteen gewekt. “Ik weet wat muziek altijd met mij gedaan heeft. Het verbindt, je maakt plezier en daarnaast kan het ook helend werken.” De opkoper van de instrumenten wilde alles per stuk verkopen, maar Tulia besloot de hele partij af te nemen, ruim 400 instrumenten, van piano’s tot gitaren, dwarsfluiten en een tuba, lessenaars en allerhande apparatuur en accessoires. “Ik vind het ongelofelijk dat we de cultuur zo verarmen dat we muziekscholen opheffen en wilde ervoor zorgen dat de instrumenten bij mensen terecht zouden komen die het niet kunnen betalen,” legt ze haar besluit uit.

Een eigen stichting opzetten om die instrumenten uit te lenen, bleek een volledige dagtaak voor Tulia, die eigenaar is van verblijflocatie en inspiratiebron La Tertulia in Sint Agatha. Via een vriendin kwam ze in contact met Stichting IMC Weekendschool die meteen geïnteresseerd was in deze mooie mogelijkheid voor haar leerlingen. De stichting heeft alleen niet de infrastructuur om alle instrumenten op te knappen en op te slaan.

Uitleen muziekinstrumenten via het Leerorkest

Het Leerorkest bracht uitkomst. Deze stichting, opgericht door Marco da Souza staat voor een innovatieve vorm van muziekonderwijs. Wekelijks krijgen kinderen in groep 5 t/m 8 een uur muziekles van een professionele muziekdocent, onder schooltijd, op school. Naast de les op een instrument leren de kinderen samenspelen als orkest. Verder is het streven om voor zoveel mogelijk kinderen een instrument beschikbaar te hebben zodat de aanschaf van een duur instrument geen obstakel meer is. “Muziekeducatie is vaak hoogdrempelig en kostbaar. Wij vinden dat kunst voor iedereen is,” aldus de Souza. Momenteel worden de instrumenten uit de loods, gedoneerd door Tulia, speelklaar gemaakt op de ateliers van het Instrumentendepot van het Leerorkest.

Met de nieuwe samenwerking worden de instrumenten uitgeleend aan muziekprojecten voor kinderen in heel Nederland. Ook kunnen leerlingen instrumenten lenen om thuis te oefenen. Een deel van de instrumenten komt weer terug bij Stichting IMC Weekendschool via diverse instrumentlessen voor de leerlingen uit de verschillende programma’s. “Met name voor de nieuwkomerskinderen die deelnemen aan ons programma IMC on Tour, is dit een hele mooie toevoeging,” zegt programma-manager Judith Mulder, “Maar ook zou je kunnen denken aan een samenwerking

met IMCoach waarin jongeren vrijwilligerswerk doen voor leerlingen van Stichting IMC Weekendschool.”

De samenwerking is voor drie jaar aangegaan en dit schooljaar zullen op enkele weekendschoollocaties muzikale workshops plaatsvinden door het Leerorkest. 

Bron: site van IMC Weekendschool