Een heel nieuw prototype harp voor het Leerorkest

Nieuws

Ooit fluisterde een jochie uit de Bijlmer bij de eerste tokkels op zijn kwartharpje: ‘Zo mooi… Net als in ‘t heelal…’. Als het aan Remy, Joris, Olaf, Maaza en alle vrienden van het Leerorkest ligt, kunnen we straks vier keer zoveel kinderen op die magische ervaring trakteren! Een heel nieuw prototype harp brengt dat binnen handbereik.

Door Lucia Ferron

Een harp? Dat is toch zo’n enorm instrument voor sprookjesprinsessen met lang haar en elfenoortjes?

Een uitzinnig vooroordeel, waar de kinderen van het Leerorkest gelukkig geen enkele last van hebben. Bij ons zijn de harpen niet áán te slepen. Stoere jongens en meiden vallen bij bosjes voor dit instrument. Logisch: een harp klinkt meteen mooi, je kunt er alle muzikale kanten mee op, en omdat ze in een kwartmaat aangeschaft worden zijn ze niet enorm, dus ook door basisschoolkinderen goed te bespelen.

Een duur instrument, of niet?

Jammergenoeg is het wel nog steeds een duur instrument. Eén harp kopen, of tien kinderen blij maken met een viool? Dat is een lastige keuze. Harpist en vriend van het Leerorkest Remy van Kesteren kreeg mee dat het Leerorkest regelmatig kinderen die voor harp kiezen op andere gedachten moet brengen, omdat er simpelweg niet zoveel harpen binnen het budget passen.

Remy klopte aan bij Joris Beets, harpist en ontwerper van de elektrische Deltaharp, waar Remy furore mee maakt. Twee mensen die buiten gebaande paden durven te denken. Zo ontstond het idee voor een soort mini-Deltaharp. Lichter, goedkoper, met een heel nieuw haakjessysteem en elektrisch te versterken.

Een heel nieuw prototype!

Joris Beets maakte schetsen en harpdocenten van het Leerorkest stelden een programma van eisen op. Als begeleider aan de opleiding Industrieel Ontwerpen van de TU Delft schakelde Joris een van zijn studenten in: Olaf Hoekstra, bezig met een Master Integrated Product Design. De stichting Vrienden van het Leerorkest financierde deze ontwikkelingsfase. Zo kwamen Joris en Olaf razendsnel tot een prototype.

Remy was onder de indruk: het instrument klinkt als harp, zou voor een vierde van de prijs geproduceerd kunnen worden, weegt veel minder en klinkt mooi zacht. Je kunt er dus thuis op studeren zonder de buren op je dak te krijgen, maar versterkt klinkt ie als een grote harp. Via de computer zijn er ook allerlei effecten aan toe te voegen. Met dit hybride instrument zouden we zoveel kinderen nóg meer creatieve mogelijkheden kunnen bieden!

Eerste tien harpen dankzij Maaza

Onze vrienden bij Maaza, al jarenlang enthousiast sponsor van het Leerorkest, hebben de volgende stap nu mogelijk gemaakt. Een nieuwe fase: het uittesten. Maaza (Infra Foodbrands BV) financiert het ontwikkelen van wel tien tussenfase-harpen, om zo een proef te kunnen draaien met Leerorkestleerlingen. De nieuwe harp komt als bouwpakket en zal in elkaar worden gezet door vrijwilligers van het Instrumentendepot. Harpiste Lavinia Meijer zuchtte een aantal jaar geleden in gesprek met Marco de Souza: ‘eigenlijk zouden we een soort Ikea-harp moeten hebben’. Dankzij de gulheid van Maaza komt dat beeld nu dicht bij de werkelijkheid. Daar zijn wij enorm dankbaar voor!

Als alles goed gaat zou het resultaat van deze kleine revolutie wel eens op het Dutch Harp Festival op 15-16 mei 2021 te horen kunnen zijn. Remy van Kesteren, artistiek leider van dit festival, ziet het helemaal zitten.

Maaza is ’s werelds grootste merk in tropische vruchtendranken. Enjoy Maaza. Maaza is een geregistreerd handelsmerk van Infra Foodbrands BV.