Een jaar na de verkiezing… een heel succesvol jaar!

Nieuws

Na de verkiezing van Marco de Souza, Leerorkest-initiator, tot Amsterdammer van het Jaar, heeft Leerorkest in 2014 een heel succesvol jaar gehad.

Een jaar geleden, op zondag 12 januari 2014, werd Leerorkest-initiator Marco de Souza gehuldigd door burgemeester Eberhard van der Laan, het Parool en AT5 in de Amsterdamse Stadsschouwburg als Amsterdammer van het Jaar 2013. Het werd de aftrap van een heel succesvol Leerorkest-jaar, met hoogtepunten als het startschot van een landelijke actie door H.M. Koningin Máxima, inzamelacties met NPO Radio 4 en winkelketen Blokker, een groot concert in de Amsterdam ArenA, tv-reportages van EenVandaag en het Jeugdjournaal. Het jaar was bijna rond toen Marco de Souza voor het eerst verscheen in De Kleurrijke Top 100, ook wel de Kleurrijke Quote genoemd.

Na de verkiezing in januari van Marco de Souza, initiatiefnemer en directeur van Leerorkest, tot Amsterdammer van het Jaar, heeft Leerorkest in 2014 een heel succesvol jaar gehad. Er was heel veel steun en aandacht voor de Leerorkest-missie: alle kinderen de kans geven om te ontdekken hoe leuk en magisch het is om een muziekinstrument te bespelen en om samen muziek te maken.

Trouw zette de foto op de voorpagina: één van de vijfhonderd leerlingen die meespeelde in het grote concert in de Amsterdam ArenA op 15 april, waarmee een droom in vervulling kwam. Het was één van de vele hoogtepunten in 2014. In de maand mei was er twee weken actie op de radio van Radio 4 Klassiek Geeft voor het nieuw landelijk Instrumentendepot Leerorkest, waarvoor H.M. Koningin Máxima het startschot gaf. Meer dan twintig prominente Nederlanders droegen bij aan de actie en minister Jet Bussemaker overhandigde de spectaculaire opbrengst. In september volgde de pilot-inzamelactie met winkelketen Blokker, waar in 2015 een groot vervolg op komt. Operadiva Tania Kross zet zich speciaal voor deze actie in. Ook Freek en Hella de Jonge traden veelvuldig op als speciale ambassadeurs. Er waren nog meer bijzondere momenten dit jaar, zoals het optreden van Leerorkest-kinderen op het bedankfeest voor K.H. Prinses Beatrix. EenVandaag maakte reportages. Het Jeugdjournaal deed uitgebreid verslag van de opening van het landelijk instrumentendepot in november.

Tot slot verscheen Marco de Souza in november van dit jaar voor het eerst in De Kleurrijke Top 100 (op positie 29), de lijst van invloedrijke en kleurrijke Nederlanders, ook wel de Kleurrijke Quote genoemd. Dit najaar verscheen ook het boek Klinkende waarden. Hoe muziek de wereld beter maakt, door Mireille Heijltjes, met daarin een uitgebreid interview met Marco de Souza. Democratisering van muziekeducatie is heel hard nodig, is zijn boodschap, en daarnaast is hij een groot pleitbezorger van cultureel ondernemerschap. Maartje van Weegen zei over hem in een Parool interview: ‘Je hebt mensen die zien overal zes problemen, maar hij ziet een probleem en bedenkt zes oplossingen’. Daar gaat de oude Amsterdammer van het Jaar ook in 2015 weer hard mee aan de slag.

Op 11 januari 2015 is Iris Kuethe verkozen tot de nieuwe Amsterdammer vh Jaar. Zij organiseert elk jaar het KinderBeestFeest in Artis, een prachtig initiatief voor chronisch zieke kinderen. Heel veel felicitaties!