Een wereldse dirigent voor het Leerorkest

NieuwsVerhalen

De internationale connecties van het Leerorkest zijn talrijk en medebepalend voor het (wereldse) karakter van een innovatief muziekonderwijsprogramma. Zo steken de leerlingen van het OSB Leerorkest Zuidoost heel wat op van hun nieuwe dirigent uit Brazilië: Lucas Figueiredo Santana.

Vandaag vertelt Lucas ons iets meer over zijn achtergrond, zijn drijfveren en bijzondere uitwisselingen met de leerlingen.

Lucas, sinds september ben jij de nieuwe dirigent van het OSB Leerorkest Zuidoost, vertel eens…

Ik ben geboren in Piracaia, een plaatsje in de staat São Paulo. Mijn vader was een amateurmusicus en door hem ben ik muziek gaan maken. Voor mij was muziek zo krachtig dat het mijn hoofddoel werd in mijn leven. Ik ging naar de universiteit van de staat São Paulo en naar het conservatorium. Vervolgens heb ik de kans gegrepen om in Nederland jazz saxofoon te studeren aan het conservatorium van Amsterdam. Ik gaf in Brazilië ook al muziekles aan groepen kinderen en jongeren. Eenmaal in Amsterdam zocht ik ook een weg om mijn muziekervaring in te zetten. Via Marco de Souza leerde ik het Leerorkest kennen. Ik was direct verliefd op het project. Toen er een vacature vrijkwam voor een dirigent, heb ik gesolliciteerd. Mijn geluk kon niet op toen ik in september kon beginnen als de nieuwe dirigent van het OSB Leerorkest Zuidoost.

Als dirigent van dit jongerenorkest leid je ook elke week de groepsrepetitie. Wat geef je de leerlingen mee?

Als muziekdocent wil ik de leerlingen laten zien welke keuzes ze in het leven kunnen maken.  Met muziekonderwijs open je voor een leerling een compleet nieuwe wereld, vol mogelijkheden. Ik voel het als een grote verantwoordelijkheid  om jongeren door hun muziekopleiding te loodsen op een manier dat zijzelf de voor hen goede beslissingen nemen. Dat is voor mij het belangrijkste bij muziekonderwijs, de jongeren leren om te gaan met hun eigen gevoelens, hun eigen verantwoordelijkheden, dat ze hun eigen beslissingen nemen en dan ook leven naar de consequenties, hoe die ook uitpakken.

Speelt jouw Braziliaanse achtergrond een rol?

Lesgeven bij het Leerorkest doet me sterk denken aan lesgeven in Brazilië: muziek brengen en kansen bieden aan jongeren die zich nooit hadden voorgesteld die te beleven. Als Zuid-Amerikaanse student in Europa zie ik ook de vele privileges die het leven hier biedt, het leven in een land bovenaan de wereldranglijsten. Het is belangrijk om die ervaring, met mijn achtergrond uit een veel minder ontwikkeld land, met de jongeren te delen.

Afgelopen week, na de les, kwam er een meisje naar me toe die zei: het spijt me zo voor u en voor uw land… Dit gebeurde vanwege de laatste ontwikkelingen bij de Braziliaanse verkiezingen. Ik verwachtte dit helemaal niet. Het is mooi te zien dat kinderen geïnteresseerd raken in iets groters dan henzelf door de muziek. Dit meisje realiseert zich dat ik uit Brazilië kom, ze heeft waarschijnlijk iets gelezen of gehoord van het laatste nieuws, heeft een conclusie getrokken en die met mij gedeeld… Op dat moment wist ik dat ik niet alleen maar muziekles gaf…

OSB Leerorkest speelt Uptown Funk o.l.v. Lucas Figuerido (Youtube)

Als musicus heeft Lucas Figueiredo Santana ook een eigen website, zie http://lucasfsantana.com/