Groot Lustrumconcert Westergasfabriek

AgendaNieuws

1088 kinderen spelen en zingen met NedPhO en koor van De Nationale Opera

Koningin Máxima woont woensdag 9 maart 2016 als erevoorzitter van het platform ambassadeurs ‘Meer Muziek in de Klas’ de viering van het tienjarig bestaan van het Leerorkest bij in de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam.

1088 kinderen spelen en zingen dan met het Nederlands Philharmonisch Orkest, zangers van het koor van De Nationale Opera en verschillende solisten met Tania Kross als aanvoerder. Ook pianist Cor Bakker en wereldster Natalie La Rose treden met de kinderen op. Het repertoire bestaat uit klassiekers – van de Negende Symfonie van Beethoven tot Brand New Day – maar ook een nieuw muziekstuk voor fagot, geschreven voor het Leerorkest door Componist des Vaderlands Willem Jeths. De presentatie is in handen van Margriet Vroomans. De kinderen zijn alle groep 7- en groep 8-leerlingen van zeventien basisscholen in Amsterdam met Leerorkesten.

Koningin Máxima zal bij het concert het handboek voor startende Leerorkest-scholen ‘Zó werkt instrumentaal muziekonderwijs op school’ in ontvangst nemen. Als erevoorzitter zet zij zich samen met het platform van ambassadeurs ‘Meer Muziek in de Klas’ in voor muziekonderwijs op de basisschool.

Onvergetelijke ervaring voor groot en klein

Voor dit lustrumconcert werkt het Leerorkest nauw samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest, De Nationale Opera en Het Concertgebouw. Deze samenwerking maakt het concert tot een unieke ervaring voor alle artiesten – groot en klein.
Het Leerorkest werkt al vanaf het begin samen met bijzondere partners zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tijdens het Leerorkest Lustrumconcert is het voltallige Nederlands Philharmonisch Orkest van de partij. Zij zullen, onder leiding van dirigent Otto Tausk, samen met Leerorkest-leerlingen en zangers van het koor van De Nationale Opera muzikale klassiekers ten gehore brengen. De educatieafdeling van Het Concertgebouw heeft speciaal voor het lustrumconcert een lessenserie geschreven om de kinderkoorpartijen aan de leerlingen aan te leren. Zangeressen van de educatieafdeling van De Nationale Opera gaven alle kinderen een speciale zangles.

Leerorkest-oprichter Marco de Souza wil met dit concert de leerlingen en het publiek een onvergetelijke ervaring meegeven. Hij vertelt: ‘We zijn heel blij dat we zoveel hulp hebben gekregen bij dit grote concert. Onze leerlingen krijgen niet elke dag de kans om op te treden met een professioneel orkest en solisten zoals operazangeres Tania Kross. Deze mogelijkheid benutten we door de leerlingen klassieke stukken te laten spelen uit onder andere de Negende Symfonie van Beethoven, Carmen en Carmina Burana.’ Ook wereldster Natalie La Rose treedt met de kinderen op!

Bovendien zal een nieuw muziekstuk, geschreven voor het Leerorkest door Componist des Vaderlands Willem Jeths, ten gehore gebracht worden. Hij heeft hiervoor een fagotconcert geschreven, een van de ‘bedreigde soorten’ onder de muziekinstrumenten, in navolging van de Red de Fagot-campagne van Holland Festival. Susan Brinkhof, fagottist van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is de solist.

Musiceren op eigen niveau

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera voeren de originele partijen uit en speciaal voor de Leerorkest-leerlingen zijn easy parts ontwikkeld. De Souza: ‘Tijdens het Lustrumconcert spelen en zingen alle muzikanten – professionals en leerlingen – originele werken op hun eigen niveau. We hopen dat dit voor iedereen leidt tot een unieke kunstbeleving.’

Aanmelding

Aanmelding: genodigden/ relaties van het Leerorkest. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Stuur een mailtje naar pr@leerorkest.nl.

HET EVENT IS VOL. Heeft u vragen stuur een mailtje naar pr@leerorkest.nl.

Tijden: 10.30 – 12.00 uur.

Locatie: Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam.
Kijk op http://www.westergasfabriek.nl/westergasfabriek/plattegrond-en-routebeschrijving

Steun fondsen en sponsors

Hoofdsponsor van het Leerorkest Lustrumconcert is Stichting Goede Doelen Nh1816.

Het lustrumconcert wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Amsterdam, CoolCat Foundation, Stichting Blokker-Verwer, Amerborgh Foundation, Lustr, Camalot High End Digital Cinema, de Cultuurbus van Mocca, Connexxion, Oostenrijk Tours, de Westergasfabriek en Vrienden van het Leerorkest. NPO Radio 4 is mediapartner.

Leerorkest en Instrumentendepot Leerorkest worden mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Amsterdam, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, VSB Fonds, Fonds 21, Gieskes-Strijbis Fonds, Kansfonds, Freek en Hella de Jonge Stichting, Rabobank Foundation, ASN Foundation, Stichting Doen, CoolCat Foundation, Oranje Fonds, Stichting Gansoord, Stichting Boschuysen.

Blokker, Quadrand, City Box, DHV Accountancy, Freshfields Bruckhaus Deringer, Maaza, Eigen Haard, Facilicom, El Sistema Nederland, Rotary, Van de Beek & Van Basten Batenburg

Nederlands Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Conservatorium Amsterdam, MOSA, Amuze, Meer muziek in de klas, Klassiek rondom de Klas, ROC Amsterdam, Re-integratiebedrijf Amsterdam, ViiA, St. Moi, Galerie Madelon Dreesmann