In gesprek met de schrijver van het Fruitsalade-liedje

Nieuws

Jeroen Schipper is docent Muziek, liedjesschrijver en componist. Het Expertisecentrum heeft zijn liedje ‘Fruitsalade’ bewerkt, zodat de kinderen en docenten van het Leerorkest het niet alleen kunnen zingen maar ook op hun instrument kunnen spelen. Het is nu al een van de populairste liedjes van het Leerorkest.

Kun je iets meer vertellen over jezelf? 
Ik ben mijn carrière begonnen als muziekdocent. Gaandeweg ben ik me gaan specialiseren in het basisonderwijs én kinderliedjes. Tegenwoordig is mijn werk een mix van lesgeven, coachen, (liedjes) schrijven en optreden. Ik ben getrouwd, heb 2 zoons en 2 zwarte katten.

Kun je iets meer vertellen over het liedje ‘Fruitsalade’? 
Fruitsalade is één van mijn eerste kinderliedjes uit Rood rood mannetje, mijn eerste liedbundel. Ik wilde graag een liedje over fruit maken zonder dat het te belerend werd van; ‘fruit is gezond, dus eet veel fruit’. Toen ben ik gaan proberen of ik met alleen maar de namen van fruitsoorten een liedje kon maken. Dat lukte gelukkig en nu is het één van mijn meest populaire liedjes, ik denk ook door de vrolijke melodie en het swingende refrein.

Schrijf je eerst de tekst of de melodie? 
Bij Fruitsalade was er eerst de tekst, maar dat is ook wel eens andersom. In elk geval worden, na het eerste idee, tekst en muziek bij mij grotendeels tegelijkertijd ontwikkeld omdat ze veel met elkaar te maken hebben.

Hoe lang heb je erover gedaan om dit liedje te schrijven?
Da’s lang geleden! Dat weet ik niet meer precies. In het algemeen kan het even duren voor ik het juiste idee heb en schrijf ik daarna in een paar dagen een liedje af. Het is wel belangrijk om het af en toe een dagje te laten liggen en er dan nog weer eens naar te kijken. Het heeft tijd nodig.

Hoe schrijf je een goed kinderliedje?
Neem het in elk geval serieus! Denk niet ‘het is maar voor kinderen’. Kinderen kunnen op muzikaal gebied al heel wat aan. Verder vind ik humor belangrijk en zoals ik net al zei; muziek en tekst zijn voor mij gelijkwaardig in een lied en moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Tot slot probeer ik vaak iets activerends in mijn liedjes te stoppen. Een dans, een spel of de mogelijkheid tot wisselzang of improvisatie. Binnenkort verschijnt mijn boek Een goed lied zingt zichzelf dat hierover gaat.

Wat vind je van het Leerorkest?
Super! Ik vind het een hele goede manier om kinderen meer met muziek bezig te laten zijn. Ik wou dat ik nog de leeftijd had om mee te mogen spelen…

Op 2 januari 2017 verschijnt de nieuwe liedbundel van Jeroen Schipper: Swingen als een kangoeroe, gericht op het basisonderwijs tot en met groep 4. Een compleet pakket van 27 liedjes inclusief CD, meezingversies, liedteksten, notenschrift met akkoorden, dansvideo’s en interactieve lessen voor op het digitale schoolbord. Deze bundel is nu al (met korting) te bestellen via www.swingenalseenkangoeroe.nl.