Instrumentendepot heel feestelijk geopend!

Op 25 november 2014 is het landelijk Instrumentendepot Leerorkest feestelijk geopend, op de nieuwe locatie in Amsterdam-Oost, in aanwezigheid van maar liefst 300 enthousiaste betrokkenen.

Naast musici, medewerkers, donateurs, vertegenwoordigers van fondsen, instellingen, bedrijven en overheid waren er ook veel prominente Nederlanders die muziekeducatie een bijzonder warm hart toedragen. (Mis het fotoalbum niet onderaan de pagina!)

In zijn toespraak gebruikte initiatiefnemer Marco de Souza de volgende woorden: ‘Het Leerorkest, ons Expertisecentrum, en nu dit Instrumentendepot zijn gebouwd op de liefde en inzet van duizenden vrienden met hetzelfde ideaal: Wij geloven in een wereld waar ieder kind recht van toegang heeft tot kunst en cultuur.’

Het instrumentendepot is nu gehuisvest direct naast de koepelkerk van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar dan ook het officiële programma plaatsvond. NedPhO-directeur Rob Streevelaar heette de gasten warm welkom en sprak over de bijzondere samenwerking.

Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, kon helaas niet aanwezig zijn maar gaf ons de volgende boodschap mee:

‘De opening van het landelijk Instrumentendepot op 25 november is weer een mijlpaal in de jonge geschiedenis van het Leerorkest. Je weet dat ik fan ben van het Leerorkest. Het is fantastisch dat kinderen van allerlei verschillende achtergronden de gelegenheid krijgen om te spelen in een echt orkest. Met het instrumentendepot komt er nog iets bij: instrumenten krijgen een tweede leven en het aanbod van instrumenten voor de kinderen van het Leerorkest wordt uitgebreid. (…) Het instrumentendepot is een eenvoudige maar doeltreffende manier om straks alle kinderen aan het musiceren te krijgen.’

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stuurde ons een brief met onder meer deze goede wensen:

‘Muziek opent deuren die anders gesloten blijven. Maar die deuren kunnen alleen voor je opengaan als je een instrument in bezit krijgt en op muziekles kan. Dat is lang niet voor elk kind vanzelfsprekend: een instrument en muziekles kost veel geld en zeker de klassieke muziekwereld is voor velen een onbegaanbaar bastion. lk wens Marco de Souza en alle andere mensen achter het Instrumentendepot Leerorkest een geweldige start toe.’

Namens de gemeente Amsterdam verrichte wethouder Laurens Ivens de officiële openingshandeling. Als aftrap van het landelijk muziekinstrumentendepot overhandigde hij de eerste trompet aan leerling Luna ter Beek van Muziek in de Wijk uit Utrecht. Wij waren erg vereerd met de keynote speech van Kinderombudsman Marc Dullaert, die het belang van het versterken van kinderen nogmaals benadrukte, en de speciale woorden van Joop Daalmeijer, voorzitter Raad voor Cultuur.

Ook was er een ludieke bijdrage van Hella en Freek de Jonge, die zich vanaf het eerste uur voor het instrumentendepot hebben ingezet. Operadiva Tania Kross zong samen met het Klein Leerorkest en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Michael Hesselink. De presentatie werd met veel verve verzorgd door Margriet Vroomans (presentator Radio 4). Onder de gasten waren ook Maartje van Weegen, Cor Bakker en Laurens van Rooyen.

Er werd stilgestaan bij de fantastische inzamelactie Radio 4 Klassiek Geeft (met steun van Citybox) en bij de nieuwe inzamelacties met winkelketen Blokker. En er werd nog een nieuwe actie aangekondigd, Kinderen voor Kinderen de musical gaat ook muziekinstrumenten inzamelen voor het Instrumentendepot. Daarnaast spraken vertegenwoordigers van Oranjefonds, ASN Foundation, SKAN Fonds, Rabobank Foundation, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Over leertrajecten en ‘opstap’ werkplaatsen in de ateliers werd gesproken met Post Oost uit het stadsdeel Amsterdam-Oost.

De opening van het Instrumentendepot Leerorkest was de volgende dag maar liefst twee keer in het Jeugdjournaal! Ook Radio 4, AT5, Het Parool en stadskrant De Echo besteedden uitgebreid aandacht aan de opening. Bekijk aandacht in de media

Naar aankondiging en programma opening

Meer over Instrumentendepot Leerorkest

Fotoalbum: foto’s Jean van Lingen, Hellen Gill, Derek Lee