Jevaney en Abigail winnen Boy Edgar Jongerenprijs

Jevaney en Abigail
Nieuws

De Boy Edgar Jongerenprijs 2024 is zaterdag 9 maart uitgereikt aan twee talentvolle leerlingen van de wijktalentorkesten. Een trotse Abigail en Jevany ontvingen een beurs uit handen van Simion Blom, dagelijks bestuurder Amsterdam Zuidoost.

Boi Akih

Speciale gast was Boi Akih met zangeres Monika Akihary. Zij won in december de Boy Edgarprijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland. Met haar prachtige stem, onder begeleiding van gitarist Niels Brouwer en de klanken van het Haruku, een bijna uitgestorven taal, bracht zij het publiek in vervoering. Na afloop van het optreden konden de kinderen  vragen stellen aan Monika en Niels. De kinderen maakten daar gretig gebruik van: “welke muzikanten inspireren jullie, hoeveel uur per dag moeten jullie oefenen, en zijn jullie een koppel?”

Na de Q en A was het tijd voor spreker Youssef Aboelmagd, een vluchteling uit Egypte. In zijn toespraak sprak hij over de rol die muziek kan spelen in het verbinden van mensen.

De kinderen van Wijktalentorkest Egoli gaven een spetterend optreden onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg. Op het repertoire stond o.a. Manualita la tortuga uit de musical Akono en als speciale toegift brachten zij samen met Boi Akih de C Jam Blues ten gehore.

Prijsuitreiking

Na het optreden was het moment aangebroken waar iedereen op zat te wachten, de prijsuitreiking. Er viel een stilte in de zaal gevolgd door licht geroffel. Het woord was aan Leerorkestoprichter en -directeur Marco de Souza. Abigail en Jevany waren door de jury verkozen tot winnaars van de Boy Edgar Jongerenprijs 2024! Zij werden geroemd voor hun toewijding aan het Wijktalentorkest, hun muzikale talent en het bijstaan van nieuwe kinderen. Simion Blom, dagelijks bestuurder Amsterdam Zuidoost voegde hier aan toe hoe belangrijk het is om het beste uit jezelf te halen en niet genoegen te nemen met minder.

De dag werd afgesloten met nog meer muziek. Ditmaal een swingende versie van de Mozambique Samba. Nog eenmaal kon het publiek genieten van Wijktalentorkest Egoli.

Boy Edgar

De prijsuitreiking is een initiatief van Stichting Profor, Stadsdorp Goud en Muziekcentrum Zuidoost om Boy Edgar (1915-1980) te eren en te herinneren. Hij is het symbool geworden van moed, van de kracht van muziek in moeilijke tijden en ook de kracht van verzet tegen ongelijkheid.

De multi-getalenteerde Boy Edgar was pianist, trompettist en bandleider. Met Boy’s Big Band maakte hij furore in de Nederlandse jazzwereld en won hij een Edison. Ook was hij huisarts in de flat Hoogoord in de Bijlmer en verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Greta Muis