Kerstboodschap 2022 van Marco de Souza

Nieuws

Lieve mensen,

Als geboren en getogen Braziliaan droom ik misschien meer dan de gemiddelde Nederlander van een witte kerst. In mijn jeugd tuigden we met de hele familie elk jaar een mooie, vrolijke kerstboom op. Rode wangen hadden we, van opwinding – en waarschijnlijk ook van de tropische zomertemperaturen…

De ‘dennenboom’ was in ons huis een grote tak van een tropische fruitboom, die mijn vader met chirurgische precisie ontdeed van alle blaadjes, zodat alleen de stelen over bleven. Daar legden we vlokjes watten op en lieten de takken buigen onder een rijke oogst van kleurrijke, glinsterende versieringen die – elk jaar talrijker – uit de kerstdozen tevoorschijn kwamen. Pas jaren later begreep ik dat onze kale takken de westelijke winter verbeeldden, en onze plukjes watten de illusie van sneeuw.

Het waren magische momenten, die mij hebben gevormd. Want rond die boom kwam elk jaar de voltallige, bonte familie samen. En we gunden elkaar de wereld. Wij kinderen stonden centraal en we voelden door alle aandacht, de cadeautjes en geborgen sfeer dat wij ertoe deden. Ik heb toen ervaren hoe belangrijk het is voor ieder kind om zich gezien te weten, en zich veilig te voelen.

De afgelopen jaren zijn we pijnlijk geconfronteerd met een wereld waar veiligheid en geborgenheid onder grote druk staan. Pandemie, oorlog, klimaatcrisis en polarisatie bonken op onze deuren en roepen dat we een verantwoordelijkheid dragen voor vrede en geluk.

Nu ben ik in de bevoorrechte positie om veel te kunnen zien van het reilen en zeilen binnen onze organisaties. Afgelopen jaar heb ik, misschien meer dan ooit, talloze mensen gezien die in actie komen voor onze kinderen. Docenten, vrijwilligers, ondersteuners, donateurs, gemeenten, fondsen, de overheid en zo nog veel meer. Mensen die zich met liefde en toewijding keer op keer inzetten om duizenden kinderen dat magische gevoel van eigenwaarde, veiligheid en geborgenheid te geven, door de ervaring van ‘samen muziek maken’. En dat doet me zó goed, in het zicht van al die uitdagingen in de wereld vandaag! Want, als ik de vele verhalen hoor en lees van de meest uiteenlopende mensen… van jongeren ook, die lijden onder machteloosheid tegenover die kolossale vraagstukken…?

Dan denk ik aan onze grote, muzikale ‘village to raise a child’. Ik denk aan jullie, die dag in dag uit bezig zijn – binnen de eigen mogelijkheden en krachten – om een mooiere wereld te bouwen voor onze kinderen. Kinderen die vaak hun leven met 3-0 achter zijn begonnen. Alleen maar omdat zij onder de verkeerde postcode werden geboren. Dan denk ik aan jullie kracht, die zich niet laat weerhouden door tegenslag maar daar vaak juist creatiever van wordt. Net zoals die kerstboom in mijn ouderlijk huis tot stand kwam. Want goed beschouwd zat alles tegen: het seizoen, het klimaat, geen echte sneeuw of de juiste boomsoort. En tóch creëerden we samen een schitterende ervaring van magie en geborgenheid.

Ik wil vanuit de grond van mijn hart eenieder persoonlijk bedanken: jullie, kostbare mensen, die ondanks alle uitdagingen doorgaan en je inzetten voor een mooiere wereld voor onze kinderen. Laten we samen verdergaan, met vastberaden geloof in de magische wereld van muziek: waar samen spelen, samenleven ons allemaal gelukkiger maakt.

Ik wens iedereen een heel mooie kerst en een inspirerend, veilig en vooral gelukkig nieuwjaar!

Marco de Souza

 

Boven: Illustratie met dank aan Guida Joseph  (detail kerstkaart)