Kersverse componist: onze Bennett (10)

Nieuws

‘Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten!’ Dat is waar de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) voor staat.

Ook de leerlingen van het Leerorkest zijn dit jaar uitgedaagd om hun eigen muziekstuk te maken. Bennett uit Amsterdam-Zuidoost schreef het lied ‘Wanneer ben ik jarig?’. Hij voerde het op bij de voorrondes in Rotterdam en is door naar de halve finale!

Het NBE en het Leerorkest werken langdurig samen. In gezamenlijke projecten, zoals de Summer Music School op Muziekcentrum Zuidoost, leren de kinderen om hun eigen muziek te schrijven onder begeleiding van de professionals. Later in het schooljaar worden er ook kleine ensembles gevormd en krijgen de leerlingen workshops van JongNBE-musici.

Bennett naar de Componistendag

In het hele land zijn voorrondes gehouden voor de Compositiewedstrijd. De kinderen traden daarbij op met musici van JongNBE. Van de drie deelnemende Leerorkest-leerlingen is Bennett door naar de volgende ronde!

‘Naast het spelen van bestaande muziek op je instrument besteden we binnen het Leerorkest ook aandacht aan het zelf muziek bedenken, zegt Jacco Minnaard, hoofd educatie Leerorkest. ‘Dit vraagt creativiteit op je instrument en de vaardigheid om je iets te verbeelden wat er nog niet is. Een klankvoorstelling maken is een belangrijk deel van muziek maken. En hoe gaaf is het dan om je bedenksel met hulp van professionele componisten uiteindelijk als klinkend resultaat te horen!’

Bennett, leerling van het Klein Leerorkest uit Zuidoost, krijgt met de volgende ronde begeleiding en een workshop van Julian Schneemann, pianist, arrangeur en componist voor het NBE. Samen werken ze Bennett’s compositie verder uit voor de NBE-Componistendag op 10 december in Ede. Ook weer een hele belevenis!

De composities van de Leerorkest-leerlingen Sophia, Lyn en Bennett zijn nog te bekijken en te beluisteren op https://nbe.nl/compositiewedstrijd-inzendingen-2022/.

Op naar de finale!

Een deel van de jonge componisten gaat door naar de Vierde ronde: de Finale. En de winnaars? Alle winnende composities maken deel uit van het Nieuwjaarsconcert dat het NBE traditiegetrouw geeft op 1 januari in Het Concertgebouw in Amsterdam. BNNVARA zendt dit concert live uit. Gaat u ook kijken?

Meer over de NBE Compositiewedstrijd

Foto boven door Derek Lee: Bennett bij de repetitie voor het lustrumconcert op bariton, maart 2022. Zijn compositie voor NBE maakte hij eerst op viool, maar bij de halve finale voert hij deze uit op bariton. Een echt multitalent!