Klas bezoekt repetitie Nederlands Philharmonisch Orkest

NieuwsVerhalen

Voortaan nemen de kinderen bij repetitiebezoeken plaats tussen de musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, in plaats van op de gewone bezoekersstoelen. Die belofte deed directeur Rob Streevelaar aan koningin Máxima bij het Lustrumconcert van het Leerorkest. Een school uit Amsterdam Zuidoost had de primeur.

Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, onderstreept het belang van deze vorm van muziekbeleving. ‘We willen kinderen iets laten beleven! Wat doet muziek met je? Bijna wekelijks verwelkomen we schoolklassen bij onze orkestrepetities en zien we hoe kinderen worden betoverd door de live-ervaring van klassieke muziek. We weten inmiddels dat zo’n ervaring onvergetelijk voor hen kan zijn. We nodigen kinderen nu dus uit óp het podium: want tussen musici in zie je beter wat er gebeurt, voel je de muziek en ervaar je iets dat je misschien altijd bij blijft. ‘

‘Kinderen worden betoverd door de live-ervaring van klassieke muziek’

Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest heeft al jaren een intensieve band met het Leerorkest. De kinderen bezoeken orkestrepetities in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest. Ze ontmoeten er hun professionele collega’s die hen in de aanloop naar concerten coachen en inspireren. Het Instrumentendepot Leerorkest is gevestigd naast de NedPhO-Koepel. De musici van het orkest geven er workshops over onderhoud en reparatie van instrumenten. Daarnaast worden hoogwaardige snaren gerecycled: snaren die voor concerten vervangen worden, zijn nog uitstekend bruikbaar voor de violen en cello’s waarop de kinderen leren spelen.