Klassiek rondom de Klas viert lustrum met kinderopera

Nieuws

In Amsterdam-Oost werkt het Leerorkest nauw samen met Klassiek rondom de Klas voor naschoolse muzieklessen. Klassiek rondom de Klas bestaat nu vijf jaar en viert deze mijlpaal met een kinderopera waaraan 120 kinderen meedoen!

In 2012 startte Klassiek rondom de Klas als burgerinitiatief voor naschoolse muziekles aan kinderen in de Indische buurt, in nauwe samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het doel is dat kinderen uit de Indische Buurt in Oost de kans krijgen hun muzikale talent te ontwikkelen en ‘het plezier van samen muziek maken’ kunnen ontdekken. De kinderen krijgen naschoolse muziekles aansluitend op de klassikale lessen van het Leerorkest, spelen samen in een orkest en zingen in een koor.

Voor het vijfjarig bestaan voeren de kinderen een speciaal voor hen gecomponeerde opera op. Op vrijdag 23 juni is de uitvoering van De Vuurpijl voor publiek in de NedPhO-koepel aan het Obiplein.

Kinderopera De Vuurpijl: een megaproductie!

Bij deze lustrumopera staan maar liefst 120 kinderen op het podium onder leiding van dirigent Michael Hesselink en regisseur Shanna Chatterjee. De opera wordt uitgevoerd door de kinderen van Klassiek rondom de Klas, begeleid door hun muziekdocenten en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar zij doen het niet alleen! Aan deze grote lustrumproductie doen ook mee het Pakhuis Kinderkoor, het Klein Leerorkest uit Zuidoost en het ouderkoor van Klassiek rondom de Klas.

De Vuurpijl is een verhaal naar The Remarkable Rocket van Oscar Wilde en gaat over een vuurpijl die denkt dat alles in de wereld alleen om hem draait. Maar geniet je er wel van als je in je eentje vuurwerk maakt? Of is het mooier om samen iets neer te zetten?

De kinderopera is geschreven door Kees Olthuis, huiscomponist van Klassiek rondom de Klas en  oud-fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest, samen met librettist Daniël van Klaveren (schrijver en regisseur bij o.a. de Toneelmakerij). De Vuurpijl is alweer de tweede eigen kinderopera; in 2014 presenteerde Klassiek rondom de Klas het succesvolle Doe Normáál Driss (zie foto boven).

De naschoolse muzieklessen van Klassiek rondom de Klas in de Indische Buurt sluiten aan op het Leerorkest-programma en het netwerk van wijktalentorkesten in Amsterdam.

De instrumenten worden ter beschikking gesteld door het Instrumentendepot Leerorkest.

Lees ook: wijktalentorkesten in Amsterdam.

Voor informatie over dit concert kunt u contact opnemen via pr@leerorkest.nl.