Koningin Máxima zal Rijdend Atelier Leerorkest bezoeken!

‘Muziekinstrumentenatelier op wielen’ geeft workshops aan vrijwilligers om instrumenten voor kinderen op peil te houden.

Op donderdag 20 juni bezoekt Hare Majesteit Koningin Máxima in Hoogeveen in Drenthe het nieuwe Rijdend Atelier van het Leerorkest. Het ‘muziekinstrumentenatelier op wielen’ gaat op tournee langs scholen en muziekonderwijsinitiatieven, zoals Leerorkesten, om workshops te geven over het onderhoud van muziekinstrumenten. Het bezoek van de koningin is het startsein voor de rondgang door Nederland. Het Rijdend Atelier staat opgesteld op de binnenplaats van theater De Tamboer.

Feestelijk programma

Het bezoek maakt deel uit van een feestelijk programma in het kader van de ondertekening van Muziekakkoord Drenthe, onderdeel van Méér Muziek in de Klas Lokaal, een landelijk programma dat ervoor moet zorgen dat alle kinderen op alle basisscholen in Nederland structureel muziekonderwijs krijgen. Koningin Máxima is op deze dag, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, getuige van de ondertekening van dit akkoord voor meer en beter muziekonderwijs op de basisscholen in Drenthe. Aan het feestelijke programma van deze ochtend doen meer dan 500 leerlingen en bekende artiesten mee.

Servicebeurt voor instrumenten

Vrijwilligers, leerlingen en ouder-ambassadeurs van Méér Muziek in de Klas helpen deze dag om muziekinstrumenten een servicebeurt te geven. Stichting Instrumentendepot Leerorkest leent muziekinstrumenten uit aan scholen en Leerorkesten voor kinderen in heel Nederland, waaronder drie muziekeducatie-initiatieven in Drenthe. De nieuwe atelierbus werd al ingezet voor transport van de muziekinstrumenten en kleine reparaties op locatie. Maar nu heeft de bus ook alles aan boord om workshops te geven. Lokale vrijwilligers zoals (groot)ouders en docenten, kunnen goed leren om eenvoudige reparaties en preventief onderhoud van muziekinstrumenten te doen. Dat komt de beschikbaarheid van de instrumenten ten goede en het enthousiasme van vrijwilligers versterkt het lokale draagvlak voor muziekeducatie voor kinderen.

Tips op Youtube

Het Rijdend Atelier geeft ook kinderen tips over de verzorging van hun muziekinstrument. Op 20 juni, als Koningin Máxima het Rijdend Atelier bezoekt, laten kinderen zien wat zij hebben geleerd. Het Leerorkest heeft voor de kinderen ook filmpjes op Youtube gezet met tips over het verzorgen en bijvoorbeeld stemmen van hun muziekinstrument. Verder demonstreren vrijwilligers aan Koningin Máxima hoe zij de snaren van een cello vervangen en de stemknoppen smeren.

Muziekeducatie voor ieder kind

Muziekles op een instrument is vaak prijzig. Het Leerorkest maakt muziekeducatie toegankelijk voor ieder kind. Daarvoor biedt de stichting Instrumentendepot Leerorkest een betaalbare uitleenservice van muziekinstrumenten. Met het Rijdend Atelier zorgen we voor efficiënter onderhoud van instrumenten, besparen we kosten en betrekken we enthousiaste vrijwilligers bij muziekeducatie.

Filmpje: Waar staat het Rijdend Atelier voor? In 1,5 minuut!

Neem voor meer informatie contact op via pr@leerorkest.nl. De nieuwe reparatiebus is mede gerealiseerd dankzij de steun van Radio 4-luisteraars (NPO Radio 4 Klassiek Geeft), het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Gansoord, Fundatie Luden van Stoutenburg en Stichting Goede Doelen Nh1816. De workshops worden gerealiseerd met steun van het VSBFonds.

Foto beneden:

In 2015 bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan het Instrumentendepot Leerorkest en overhandigde daarbij de Amalia-viool. (foto Jean van Lingen)