Koninklijke onderscheiding voor Tania Kross

Nieuws

Mezzosopraan Tania Kross heeft een lintje ontvangen. Ze werd in Willemstad benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

foto: Anous Heil

Ambassadeur

Kross kreeg vrijdag de onderscheiding voor haar onvermoeibare inzet voor klassieke muziek, opera en muziekeducatie voor kinderen. Ze zet zich onder meer in voor Muziek Telt!, Stichting Instrumentendepot en Stichting Leerorkest Nederland en Curaçao.

Tania Kross is Leerorkest-ambassadeur van het eerste uur en weet keer op keer de aandacht te vestigen op het belang van muziek in het leven van kinderen en dan vooral voor kinderen voor wie muziek (maken) minder vanzelfsprekend is.

Zo was Kross initiatiefnemer van Leerorkest Curaçao en inmiddels zijn er op de vijf eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk in totaal zes leerorkesten actief.

Droom waargemaakt

Tegen het Caribisch Netwerk zei ze na het ontvangen van haar Koninklijke onderscheiding, dat ze nooit het gevoel had dat ze beperkt werd in haar ambities, ook niet als jong meisje op Curaçao. Ze ziet zichzelf als product van een goede educatie en onbegrensde mogelijkheden. “Ik heb nooit een rolmodel gehad, maar ik had een droom. En die droom heb ik waargemaakt”, aldus Kross tegen het Caribisch Netwerk.

Kross won eind 2023 de Johannes Vermeerprijs voor haar imposante carrière en tomeloze inzet voor muziekeducatie voor kinderen. Het aan deze prijs verbonden geldbedrag wil ze investeren in een nieuw theater op Curaçao en muzieklessen aan kinderen.