Leerkóór samen met Nieuw Vocaal Amsterdam

Nieuws

Voor de zomer zongen al kinderkoorleden van Nieuw Vocaal Amsterdam mee met het lustrumlied van het Leerorkest. Dit najaar kreeg de nieuwe samenwerking van het Leerorkest met het Amsterdams kinderzanginstituut echt vorm.

Stichting Leerorkest en Nieuw Vocaal Amsterdam werken voortaan samen. Bij het Leerorkest leefde al een tijdje de wens om ‘de stem’ toe te voegen aan het instrumentarium. Nieuw Vocaal Amsterdam (voorheen bekend als Nieuw Amsterdams KInderkoor) wil graag hun unieke zangsysteem bereikbaar maken voor een breed samengestelde groep kinderen uit de hele stad. Want alle kinderen moeten in de gelegenheid worden gesteld om muziek maken, geen kind uitgezonderd!

Meedoen met operaproductie

De samenwerking van het Leerorkest en Nieuw Vocaal Amsterdam had een vliegende start in september. Zes kinderen van basisschool Polsstok in Zuidoost kregen de kans om te acteren tijdens een operaproductie bij De Nationale Opera. Jerany, Mary-Jane, Lily-Rose, O’Genison, Damalie en Chadely vormden samen met leerlingen van Nieuw Vocaal Amsterdam een team van acterende kinderen tijdens de productie Faust. Een geweldige ervaring voor alle kinderen!

Keuze voor ‘stem’ als instrument op school

In oktober waren er proeflessen voor alle groepen vijf van basisscholen Polsstok en de Bijlmerhorst, waarbij de stem als nieuw ‘instrument’ werd voorgesteld, naast de andere Leerorkest-instrumenten. De kinderen verkenden hun zangstem, trainden hun gezichtsspieren, leerden het verschil herkennen tussen de do en re, en zongen vol enthousiasme het zang/klapspel High-Low.

Inmiddels hebben de leerlingen Everienne, Ximena, Daya en Janoah hun eerste zanglessen op school achter de rug. Elke dinsdagochtend wordt er onder leiding van onze Leerkoor-coördinator/ docent Ghislain Levant in een fijne sfeer hard gewerkt om steeds mooier te leren zingen en zelfstandig noten van blad te leren zingen. Er wordt een mooi repertoire voorbereid dat de leerlingen zowel samen met het Leerorkest als met andere koren van Nieuw Vocaal Amsterdam zullen gaan uitvoeren. De komende seizoenen wordt het programma uitgebreid naar de groepen 6, 7 en 8 en zal ook op andere Leerorkest-scholen worden gestart met het Leerkoor.

Ook naschools Leerkoor

In maart 2021 gaat het naschoolse Leerkoor van start. Het is toegankelijk voor alle kinderen uit groep 6 t/m 8 van alle Leerorkest-scholen. Plezier in het zingen én het leren zingen op een goed niveau gaan hier hand in hand. Voor kinderen die nóg meer willen leren ligt de weg open richting de producties van Nieuw Vocaal Amsterdam en uiteindelijk ook de Nationale Opera!