Leerorkest en JONG JOC spelen bij Edisons-uitreiking

AgendaIn de mediaNieuws

Leerlingen van de wijktalentorkesten uit Amsterdam Zuidoost traden samen met het JONG JOC op tijdens de uitreiking van de Edisons Jazz en Klassiek in het AFAS theater in Leusden.

Het centrale thema van de uitreiking op 9 oktober was de kracht van muziek. Leerorkest-directeur en oprichter Marco de Souza was een van de sprekers die hier dieper op in ging. Hij stelde dat talentontwikkeling in de huidige vorm te eenzijdig is. Ieder kind, en zeker kinderen die in een kansarme omgeving opgroeien of met een stempel als ‘twee linkerhanden’, verdient een kans voor instrumentaal muziekonderwijs, pleitte De Souza. Daarmee kunnen ze de vaardigheden ontwikkelen om te groeien naar wereldburgers van de toekomst.

Meerwaarde

Lucine Schipper, aanjager vernieuwende muziekprojecten, stelde even later dat de verbindende kracht van muziek een grote meerwaarde kan hebben, zeker in tijden van polarisatie. Martin Fondse, Componist des Vaderlands: “Muziek prikkelt de fantasie. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” Schipper riep iedereen op om zich in te zetten om muziek in het onderwijs te verankeren. “Samen spelen zorgt voor een gevoel van gelijkwaardigheid. We kunnen dit samen!”

Wijktalentorkest & JONG JOC – Foto Mariska Wijmans

Gezondheid

Filmmaker Pim Giel sprak over de positieve invloed van muziek op de gezondheid. Operazangeres Francis van Broekhuizen vertelde over haar muzikale ervaringen en Maarten Lamers zette uiteen wat kunstmatige intelligentie kan doen met onze creativiteit. Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software,  legde de link tussen de kracht van muziek en ondernemerschap. Hij benadrukte hoe belangrijk het is voor ondernemers en musici om samen te werken en riep op de handen ineen te slaan.

Vloeimans

Een van de muzikanten die deze avond in de prijzen viel was trompettist Eric Vloeimans. Hij won de Edison Jazzism Publieksprijs voor zijn soundtrack bij de film Wild port of Europe. Nog voor hij de prijs in handen kreeg legde hij zijn oor te luisteren bij het optreden van het Leerorkest & JONG JOC in de foyer. Na afloop was er een gezellig onderonsje met Vloeimans, die de muzikanten complementeerde en waarbij de jonge muzikanten al hun prangende vragen stelden.

Meet & Greet met trompettist Eric Vloeimans – Foto Mariska Wijmans