Leerorkest kinderen openen Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

FilmpjesNieuws

Pre-opening Strijkkwartet Biënnale Amsterdam op zaterdag 25 januari 2020 in het Muziekgebouw in aanwezigheid van wethouder Touria Meliani, Kunst en Cultuur.

Duur video: 7.18 minuten. Compilatie optreden kinderen. Link: https://youtu.be/EtyKluJrznQ

Zaterdag 25 januari was de grote dag voor vijf strijkkwartetjes van het Leerorkest: de kinderen openden de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam voor een groot publiek in de centrale hal van het Muziekgebouw.

Vol trots presenteerden de kinderen het resultaat van een jaar hard werken. Ieder strijkkwartet bracht twee stukken ten gehore. Samen met het Dudok Kwartet speelden ze ‘tutti’ twee finale stukken.

Ieder festivaljaar krijgen de kinderen van het Leerorkest de kans om zich met grote sprongen te ontwikkelen als violist, altviolist of cellist terwijl ze toewerken naar dit internationale topfestival. Het fameuze Dudok Kwartet verzorgt een aantal trainingen voor de jonge musici.

Ieder kwartet koos zijn eigen naam, zo konden we luisteren naar De Snaren van Noord, het MiSoSuJa Kwartet, The Happy String Quartet en The Fantastic Four. De middelbare scholieren doopten zichzelf tot Leipe Shit Kwartet.

In korte tijden hebben de leerlingen zich ontwikkeld tot doorgewinterde musici. Een paar dagen vóór het concert presenteerden ze zich al voor het Nederlandse publiek bij een live-uitzending op NPO1 van Tijd voor Max.

Leerorkest-oprichter Marco de Souza schreef een essay over de toegang tot muziekeducatie voor het festivalprogrammaboek. Alleen als kinderen de kans krijgen, kunnen zij deze geweldige ontwikkeling doormaken.

Samenwerking met Strijkkwartet Biënnale Amsterdam