Leerorkest oprichter Marco de Souza Amsterdammer van het Jaar

NieuwsPersbericht

Persbericht – Nederlands publiek kiest Marco de Souza, oprichter Leerorkest, tot Amsterdammer van het Jaar 2013! Hij ontving de oorkonde en een cheque ter waarde van 1.500 euro.

Dit kwam uit handen van Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een festival in de Stadsschouwburg. Het Nederlandse publiek koos hem uit tien kandidaten die eerder waren voorgedragen door het Parool en AT5.

Als muziekschooldirecteur in de Bijlmer richtte Marco de Souza acht jaar geleden het allereerste ‘leerorkest’ op. Nu maken in Amsterdam meer dan 2.500 kinderen muziek, in 26 symfonieorkesten, op 18 basisscholen verspreid over de stad. Met een leerorkest op de basisschool leren alle kinderen vanaf groep 5 een muziekinstrument spelen en treden zij meerdere keren per jaar op in een groot symfonieorkest.

Een leerorkest – een concept dat Marco de Souza zelf bedacht – is geweldig voor ieder kind, los van welke achtergrond of afkomst dan ook. Muziek maakt slim en sociaal. Maar kinderen voelen zich door samen muziek te maken vooral ook groter en fraaier. “Wij zijn de voetbalclub die altijd wint”, zei Marco de Souza in een interview met AT5.

In Amsterdam zijn leerorkesten opgericht juist op basisscholen in armere buurten en migrantenwijken. Deze kinderen vinden normaal de weg niet naar de muziekschool. “Ik wil juist de ze kinderen laten zien dat het hun toekomst is die telt en niet hun afkomst”, aldus De Souza vanavond bij de uitreiking.

Regelmatig spelen de kinderen van de leerorkesten met beroemde musici en dirigenten. Het Nederlands Philharmonisch Orkest is vanaf het eerste uur erbij betrokken.

Via het expertisecentrum van het Leerorkest wordt alle kennis gedeeld met muziekonderwijs initiatieven in het hele land. Van Groningen tot over de grens in Antwerpen zijn dan ook al leerorkesten opgericht.

Download hier het persbericht