Leerorkest-voorzitter ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Op vrijdag 30 september wordt Jeroen Thijssen, medeoprichter van het Leerorkest, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de Koninklijke Onderscheiding – het lintje – uitgereikt door burgemeester Martijn Smit in Loosdrecht, bij zijn afscheid als voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Leerorkest, waarvoor hij 10 jaar actief is geweest.

Jeroen Thijssen (63) uit Loosdrecht stond tien jaar geleden, samen met initiatiefnemer Marco de Souza en de betrokken basisscholen in Amsterdam Zuidoost, aan de wieg van Stichting Leerorkest. Vanaf het eerste begin zette de advocaat, en saxofonist in vrije tijd, zich vrijwillig in voor de Leerorkest-droom: om muziekonderwijs toegankelijk te maken voor alle kinderen.

10 jaar voorzitter Stichting Leerorkest
Mede dankzij de niet aflatende inzet van Jeroen Thijssen kon het Leerorkest in tien jaar tijd uitgroeien tot een organisatie die inmiddels voor een kleine 4000 kinderen op basisscholen in Amsterdam muziekles verzorgt en landelijk nieuwe muziekinitiatieven ondersteunt vanuit het Expertisecentrum en Instrumentendepot Leerorkest. Als voorzitter van het bestuur en (sinds de recente governance-wijziging) als voorzitter van de raad van toezicht heeft Jeroen Thijssen ‘een monumentale bijdrage geleverd’, zegt Leerorkest-initiatiefnemer Marco de Souza.

Verdiensten als vrijwilliger
Jeroen Thijssen, adviseur/voorheen partner, van de internationale advocatenfirma Freshfields Bruckhaus Deringer en bestuurslid Stichting Administratiekantoor Gewone Aandelen A van Van Lanschot NV, ontvangt de Koninklijke Onderscheiding niet alleen vanwege zijn verdiensten als medeoprichter van het Leerorkest. Hij heeft zich vele jaren als vrijwilliger ingezet voor verschillende doelen, waaronder KOMM (Kinderen Ontdekken Muziek Maken) vanuit Orkest SDG Tienhoven, de zeilsport en de Universiteit Leiden, waar hij op vrijwillige basis onderwijs gaf aan rechtenstudenten vanuit zijn juridische praktijkervaring.

Afscheid
Vandaag neemt Jeroen Thijssen na 10 jaar afscheid als voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Leerorkest en zusterstichtingen Instrumentendepot Leerorkest en Muziekcentrum Zuidoost. Hij draagt het stokje over aan Maurits Haenen, heden vice-voorzitter van de raad van toezicht.

Lees hier het interview met Jeroen Thijssen