Leerorkesten op scholen en naschools weer gestart

Nieuws

Het begin van dit schooljaar was wel een beetje anders dan anders, maar gelukkig zijn de Leerorkesten weer gestart!

Gelijk na de zomervakantie zijn op de basisscholen Wereldwijs, Bijlmerdrie en Samenspel de Leerorkestlessen weer opgestart. In nauw overleg zijn de coronamaatregelen besproken om de lessen op een verantwoorde manier te laten verlopen. Er zijn veel extra schoonmaakmiddelen aangeschaft en voor de blaasinstrumenten extra mondstukken zodat ieder kind een ‘eigen’ mondstuk heeft bij de les (zie ook Corona actie). Er is een coronaprotocol opgesteld voor de muziekdocenten.

Na deze scholen in Zuidoost starten er nog 3 scholen in september en de andere scholen in Amsterdam met een Leerorkest starten na de herfstvakantie. Deze spreiding helpt ook om elke school extra aandacht te kunnen geven en de lessen weer goed in te regelen. In Amsterdam-Noord is er een nieuwe school bijgekomen: De Botteloef.

Op maandag 28 september is er een grote online bijeenkomst voor alle muziekdocenten die voor het Leerorkest actief zijn in Amsterdam (dat zijn ongeveer honderd muziekdocenten). De educatieafdeling van het Leerorkest heeft een nieuw programma gemaakt met de algemene leerdoelen van het Leerorkest van groep 5 tot en met groep 8. Verder worden de bijzonderheden van dit seizoen uitgewisseld en is er veel ruimte voor vragen. Ook de sociaalpedagogische kant van de muzieklessen op school krijgt aandacht in een training.

Er is geregeld contact met andere Leerorkesten in het land om ervaringen uit te wisselen en de coronaprotocollen voor de Leerorkestles op school te bespreken.

Ook de naschoolse Wijktalentorkesten in Amsterdam zijn weer begonnen. Heerlijk om al die kinderen weer te zien musiceren!