Leerorkesten van Aruba, Bonaire en Curaçao bijeen

In de mediaNieuws

ORANJESTAD – Afgelopen weekend vond er in Kas di Kultura Aruba een ontmoeting plaats tussen de besturen, coördinatoren en docenten van de Leerorkesten Aruba, Bonaire en Curaçao met een delegatie van het Leerorkest Nederland.

Leerorkest is een concept dat in Nederland al 15 jaar succesvol op verschillende basisscholen in verschillende steden functioneert. In 2016 werd het opgericht op Curaçao, in 2019 op Aruba en in januari 2020 op Bonaire. (…) Tijdens de ontmoeting zijn afspraken gemaakt over samenwerking tussen de eilanden en ideeën uitgewisseld over de uitvoering van het project, zoals de pedagogische aanpak en het muziek maken zelf. (…) Ook is er gekeken naar de overdracht van de methodiek van het Leerorkest Nederland en hoe dit “een Caribisch sausje“ te geven. Op deze manier krijgt elk Leerorkest zijn eigen identiteit.

Deze projecten worden mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Ministerie van Justitie en Veiligheid uit Nederland, zodat we samen kunnen werken aan het creëren van een betere toekomst van de kinderen op de eilanden. Zij geloven namelijk dat hoe meer positieve activiteiten er voor kinderen georganiseerd worden, hoe meer kansen je creëert om hun talenten te ontdekken en hoe minder snel verveling toeslaat. Net als sport, maakt muziek kinderen sterker en gelukkiger. Daardoor zijn ze weerbaarder en dat legt een goede basis voor hun toekomst. (…)

De uitwisseling, trainingen en het samen musiceren bracht de Leerorkesten dichter bij elkaar en heeft bijgedragen aan de “teamspirit” binnen het Koninkrijk. Hieruit is het plan voortgekomen om een gezamenlijke presentatie te gaan organiseren van alle Leerorkesten op de Koninkrijksdag 2020.

Lees het hele artikel op Bonaire.nu