Monica (11) krijgt jeugdviool Jaap van Zweden te leen

Monica (11) krijgt een nieuwe viool te leen, en niet zo maar een viool. Zij gaat spelen op de jeugdviool van dirigent Jaap van Zweden. De viool wordt op woensdag 25 november officieel overhandigd op het Instrumentendepot. Juist nu is het zo belangrijk dat kinderen muziek kunnen maken, ergens helemaal in op kunnen gaan en blijven dromen van mooie concerten.

Monica is gek op vioolspelen en doet al 3 jaar mee met het Leerorkest. In januari van dit jaar deed zij met haar Leerorkest-kwartet nog mee aan de opening van de Strijkkwartet Biennale. Een hele ervaring! Monica is in Nederland geboren maar haar ouders komen uit Irak, Mosul. Ze heeft twee zusjes die zij vaak onder haar hoede neemt. Haar muziekles wordt betaald door het Jongerencultuurfonds Amsterdam. En haar viool leent ze gratis van het Leerorkest. Nu is Monica uitgekozen voor een heel bijzondere viool: de jeugdviool van Jaap van Zweden. Op deze viool won hij als kind al mooie prijzen. Zij krijgt de viool te leen om thuis te oefenen en voor optredens met het Leerorkest.

Monica zit in groep 8 van basisschool De Krijtmolen in Amsterdam-Noord. Op donderdagmiddag speelt ze in het naschoolse Leerorkest. Viooldocent Mirella: ‘Monica is met steeds meer plezier gaan spelen. Ze is muzikaal, creatief en echt een doorzetter. Monica is met sprongen vooruitgegaan door de lessen met haar Leerorkest-strijkkwartet en het toewerken naar de optredens. In de klas helpt ze nu ook andere kinderen. Je ziet dat Monica bloeit door viool te spelen.’

Op woensdag 25 november om 14.30 uur krijgt Monica de viool officieel overhandigd op het Instrumentendepot van het Leerorkest, door de werkmeester van het strijkatelier. Op donderdag 26 november om 14.30 uur zal Monica voor het eerst met haar bijzondere viool de les doen bij haar vioolgroepje van het Leerorkest (Wijktalentorkest Noord, op IKC Noordrijk).

Kinderen die bij het Leerorkest spelen krijgen vaker de kans op een bijzonder instrument. Koningin Máxima schonk de Amalia-viool aan het Leerorkest.

Verder kijken?

Toen dirigent Jaap van Zweden zijn viool doneerde voor het Instrumentendepot Leerorkest, bij de actie Klassiek Geeft van NPO Radio 4, vertelde hij daarover op de radio. Het mooie filmpje daarvan staat op Youtube: https://youtu.be/xavYSy9xnjc.

Monica speelde op 25 januari dit jaar nog in het Muziekgebouw waar de kinderen van het Leerorkest de Strijkkwartet Biënnale openden: https://youtu.be/EtyKluJrznQ.

Instrument te leen?

Stichting Instrumentendepot Leerorkest leent gratis instrumenten uit aan kinderen uit gezinnen met een smalle beurs. Dat gebeurt in samenwerking met het Jongerencultuurfonds Amsterdam en het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Bijgaande foto is van een jaar geleden, Monica speelt hier nog op haar gewone viool. Zij heeft les voor haar optreden met het strijkkwartet (fotograaf Greta Muis).