Officiele opening Instrumentendepot Leerorkest!

NieuwsPersbericht

Persbericht – Het is zover! Op dinsdag 25 november wordt het Instrumentendepot Leerorkest officieel geopend op de nieuwe locatie in Amsterdam-Oost door wethouder Laurens Ivens, in aanwezigheid van Kinderombudsman Marc Dullaert en vele prominente Nederlanders.

Bekijk het laatste nieuws over de opening vast op onze Facebook-pagina!

Dankzij het landelijk Instrumentendepot Leerorkest kunnen meer kinderen in Nederland ontdekken hoe positief en magisch het is om een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te maken.

Eerder dit jaar waren er grote inzamelacties met Radio 4 Klassiek Geeft en met winkelketen Blokker. In mei gaf H.M. Koningin Máxima het startschot voor de inzamelacties van muziekinstrumenten. De instrumenten zijn bestemd voor leerorkesten op scholen in Nederland en soortgelijke (sociale) muziekeducatie-initiatieven.

Het instrumentendepot is een idee en initiatief van Marco de Souza, directeur van Muziekcentrum Zuidoost en oprichter van stichting Leerorkest. Aan de basis ligt de visie waar Leerorkest voor staat: democratisering van muziekeducatie. ‘Wij vinden dat kunst voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak zo georganiseerd, dat het hoogdrempelig en kostbaar is. Wij willen ervoor zorgen dat de drempel veel lager wordt zodat zoveel mogelijk kinderen, ook uit kansarme gezinnen, muziek leren maken en ook thuis een instrument hebben om te kunnen oefenen,’ aldus De Souza.

Het Instrumentendepot Leerorkest is gehuisvest op Batjanstraat 1 in Amsterdam-Oost, direct naast de koepelkerk van het Nederlands Philharmonisch Orkest (waar Leerorkest een intensieve band mee heeft). Het gebouw heeft drie volledig ingerichte ateliers voor hout-, koper-, strijk- en slagwerkinstrumenten.

Er zijn niet alleen veel instrumenten nodig, maar ook vele handen voor beheer, vervoer, reparatie en onderhoud van de instrumenten. In de ateliers geven specialisten de leiding aan vrijwilligers en studenten die het vak willen leren. Ook worden in samenwerking met instanties werkervaringsplaatsen aangeboden.

Open Dag
Op dinsdag 25 november is er van 14:00 tot 16:00 uur Open Dag voor buurtbewoners, mensen met interesse in vrijwilligerswerk en iedereen die een kijkje wil nemen in het instrumentendepot. Bezoekadres: Batjanstraat 1.

Officiële opening
Tussen 17:00 uur en 18:15 uur is er een officieel openingsprogramma in de naastgelegen NedPhO-koepel (Batjanstraat 3) met bijdragen van Freek en Hella de Jonge, Tania Kross, het Klein Leerorkest o.l.v. dirigent Michael Hesselink en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De presentatie is in handen van Margriet Vroomans (presentator Radio 4). Marc Dullaert, de Kinderombudsman, verzorgt een keynote speech over hoe beangrijk het is om kinderen te versterken. De officiële openingshandeling wordt gedaan door wethouder Laurens Ivens. (Voor dit programma is een reservering noodzakelijk).

Bekijk hier het persbericht

Lees hier meer over Instrumentendepot Leerorkest