Orkest van de Achttiende Eeuw bezoekt Leerorkest

NieuwsPersbericht

Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt Mozarts ‘Gran Partita’ in een unieke ontmoeting met prille muzikantjes van het Leerorkest in de Bijlmer. Veertien topmusici brengen op 8 september 2021 de muziek van Mozart in zijn meest oorspronkelijke uitvoering naar driehonderd basisschoolleerlingen van het Leerorkest in Amsterdam Zuidoost.

Deze blazers van het internationaal befaamde Orkest van de Achttiende Eeuw zijn na de maandenlange lockdown weer samen; op tournee met een programma rond Mozarts Gran Partita. Groot speelplezier, zoals het Orkest zelf vertelt: deze serenade, begonnen als muzikaal vertier bij een tuinfeest, is door Mozart uitgebouwd en verheven tot een magisch, rijk, betoverend kunstwerk. Die ’top van de historische muziekuitvoering’ komt op 8 september samen met ‘de basis van muziekeducatie’. Een unieke ontmoeting.

Tekst door Lucia Ferron

Driehonderd Leerorkest leerlingen in de leeftijd tussen acht en twaalf jaar, van basisscholen Polsstok en Bijlmerhorst, hebben voorafgaand aan dit concert veel geleerd over de bijzondere muziekinstrumenten en gewoontes uit die achttiende eeuw van Mozart. Tijdens die workshops en lessen kwamen de kinderen met verrassende vragen. Tijdens het concert gaan ze daarover in gesprek met de musici: “Mijn hobo heeft heel veel klepjes, die van u niet. Is dat niet saai?” of: “Wat vindt u mooier, een instrument van zilver of van hout?”. Er zijn ook praktische vragen zoals: “Moet je heel erg lang oefenen op een dag om zo mooi te spelen?” en “Verdien je geld als je een concert geeft?”

De ontmoeting van de kinderen met het Orkest van de Achttiende Eeuw is bijzonder om verschillende redenen. Allereerst brengt het twee werelden samen die vaak op grote afstand staan: de ’top van de volwassen kunstwereld’ met de wereld van muziekeducatie voor kinderen met weinig toegang tot de reguliere cultuursector. Een orkest met muzikanten van meer dan vijftien nationaliteiten komt naar de Bijlmer, bruisende samenleving van 130 culturen.

Daarnaast levert het enthousiasme waarmee hun jonge publiek uitkijkt naar en zich voorbereidt op het concert een stevige ontkrachting van het vooroordeel dat kinderen en ouders met zogenaamd ‘niet westerse achtergrond’, niet geïnteresseerd zouden zijn in klassieke muziek. De ervaring van Stichting Leerorkest is juist dat ‘hun’ kinderen en ouders, met verfrissende openheid, vooral geraakt worden door kwaliteit; betoverd door de kunst, het pure ambacht van de muziek, zonder dit meteen te willen indelen in categorieën of in een klassement te willen plaatsen.

En voor dat pure ambacht, de kunst van het samen zoeken naar de essentie van de muziek, het zo dicht mogelijk benaderen van hoe de componist zijn creatie bedoeld heeft, daarvoor zijn ze aan het goede adres bij het fenomenale Orkest van de Achttiende Eeuw. Zij schenken de kinderen een unieke kans de jonge, briljante rebel Mozart bijna tastbaar in hun eigen klas te ontmoeten!

De kinderen geven deze topmusici ook een bijzondere ervaring mee. Die van een kersvers publiek, vol verwondering. Het Orkest reist over de hele wereld van concertzaal naar operahuis, met optredens voor doorgewinterd, vaak veeleisend publiek. Het moet voor hen ook heerlijk zijn nu eens kinderen zonder voordelen betoverd te zien worden, puur door de kracht van de muziek.

Het Leerorkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw slaan de handen ineen om hun gedeelde droom te verwezenlijken: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met, – raken, vormen en inspireren door muziek. Dat schept een band die beide orkesten graag langdurig aan willen halen.

Luister verder: NPO Radio 4 ‘Profs op bezoek bij het Leerorkest, een reportage van deze ontmoeting