Het merendeel van deze instrumenten verlaat ons atelier weer in goede, gerepareerde staat. Dat is dankzij de inzet en toewijding van 19 medewerkers (vrijwilligers) van het strijkatelier, onder begeleiding van twee specialisten.
In een jaar tijd: 600 strijkinstrumenten speelklaar
Om een indruk te geven van wat ik maar even oneerbiedig de ‘productie’ van het strijkinstrumentatelier noem: in een jaar tijd hebben we ongeveer 600 strijkinstrumenten speelklaar gemaakt. Nieuw en oud door elkaar, maar hoe dan ook een indrukwekkend aantal.
Strijkinstrumenten zijn kwetsbaar. Vallen of stoten blijft zelden zonder schade. Vaak is dat schade waarmee niet verder gespeeld kan worden. Met een deuk in een trompet valt nog te spelen, al is het geen mooi gezicht, met een barst in de corpus lukt dat op een cello niet.
Cursus reparatietechnieken gestart
Bij het repareren van sommige beschadigingen komen we heel ver met inzet, nauwkeurigheid en geduld. Maar voor veel reparaties is kennis van zaken nodig. Die kennis hebben we gelukkig wel in huis, maar die bleef beperkt tot een paar medewerkers. Daar komt nu verandering in. In het voorjaar zijn we gestart met een cursus reparatietechnieken, voor zes mensen.
In het nieuwe seizoen wordt de cursus voortgezet. Iedere bijeenkomst bestaat uit een deel technische theorie en een praktisch deel in de vorm van workshops. Uit de cursus volgt een draai- en handboek die voor iedereen in het atelier als leidraad voor reparaties zal gelden.
Strijkinstrumenten populair
Strijkinstrumenten zijn populair bij het Leerorkest. Gezien de groei die het Leerorkest doormaakt zal het aantal gewenste strijkinstrumenten in de loop van de jaren alleen maar toenemen. Reden genoeg om vooruit te kijken; niet alleen naar de capaciteit, maar zeker ook naar het verbeteren en borgen van kwaliteit.
Een deel van de strijkinstrumenten ligt nog in het depot of magazijn, te wachten op een ingrijpende reparatie of tot zij speelkaar gemaakt kunnen worden. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de gedoneerde instrumenten gebouwd is in de tweede helft van negentiende of eerste helft twintigste eeuw. Ze hebben een heel leven achter de rug en verdienen het om met zorg speelklaar gemaakt te worden.
Jan Boekhout, vioolbouwer-/restaurateur voor het Instrumentendepot