Stagiair: Alfinio Bonaparte

Hoi, ik ben Alfinio Bonaparte, 16 jaar, en stagiair bij het Instrumentendepot van het Leerorkest.

Ik volg de opleiding Entree Techniek bij het ROC van Amsterdam, MBO niveau 1. In het begin van mijn schooljaar heb ik verschillende richtingen bij techniek gevolgd: motorvoertuigen-, bouw-, installatie-, elektro-, en metaaltechniek. Na deze oriëntatiefase heb ik uiteindelijk gekozen voor bouwtechniek. In deze richting heb ik een paar opdrachten gemaakt zoals: profielen stellen, metselen, tegelen en keephoutjes maken. Op school werk ik veel met mijn handen.

Drie maanden geleden moest ik op zoek gaan naar een stageplek en na een tijdje zoeken ben ik met hulp van meester Niek, één van mijn techniekleraren, in contact gekomen met het Instrumentendepot van het Leerorkest.

Op de basisschool deed ik mee aan het Leerorkest

Toen ik op basisschool zat (de Polsstok in Zuidoost) deed ik mee aan het Leerorkest. Ik kon kiezen uit allerlei instrumenten zoals een harp, klarinet, trombone, trompet, enz. Daaruit heb ik trompet gekozen, omdat ik het leuk vond wat voor geluid eruit kwam en we bleven oefenen om op te treden bij Het Concertgebouw. Dit hebben we uiteindelijk gedaan en het was heel leuk maar ik was ook erg zenuwachtig, zoveel mensen die naar je kijken en weten wanneer je je instrument moet bespelen.

In de afgelopen jaren heb ik ook druminstrumenten bespeeld in een band en gitaar. Mijn neef speelde in een band en hij bespeelde djembé. Ik doe ook veel met techniek van hout, zelf heb ik een cajon gemaakt die ik thuis nog bespeel. Ik vind het erg leuk en interessant om instrumenten te maken of repareren en wil graag binnen het Leerorkest meer ervaring opdoen.

Meer leren over werken met hout: voor later als meubelmaker

Mijn stageleerdoelen zijn: meer leren over de eigenschap van hout en hoe ik het hout het beste kan bewerken, dat kan ik weer gebruiken voor later als ik werk gevonden heb als meubelmaker. Ik wil ook graag leren hoe je een trompet in elkaar zet. Ik werk graag alleen, maar ik wil best wel leren om samen te werken. Graag wil ik mijn diploma behalen en dit betekent dat ik ook hard aan de theoretische vakken moet werken.

Ik assisteer bij het in en uit elkaar halen en repareren van instrumenten, het graferen van instrumenten, stemmen en snaren aanbrengen op het strijkinstrument, en ik doe onderhoudswerkzaamheden.

Tot eind juni loop ik stage bij het Instrumentendepot, ik hoop dat het een leerzame en gezellige periode wordt.

Foto: Alfinio op het Instrumentendepot met stagebegeleider Lotte Jansen.