Startsignaal Leerorkest Heerlen

AgendaNederlandNieuws

In Heerlen wordt sinds januari het Leerorkest op twee scholen aangeboden, basisschool De Mheyster en de Broederschool.

Leerorkest-oprichter Marco De Souza gaf in december op Kasteel Hoensbroek, samen met burgemeester Roel Wever en programmadirecteur Ron Meyer, het startsignaal van Leerorkest Heerlen. De komende jaren krijgt het muziekonderwijs van groep 5 t/m 8 op de deelnemende scholen invulling door muziekcoaches van SCHUNCK.

In het Nationaal Programma Heerlen Noord werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende 25 jaar samen aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord. Zodat het voor de levenskansen en gezondheid van de volgende generaties niet uitmaakt of je in Heerlen-Noord of ergens anders in Nederland geboren wordt. Gelijke kansen voor iedereen.

“Met de start van dit Leerorkest willen we kansengelijkheid en talentontwikkeling bevorderen in aandachtsgebieden, waar vaak wegens financiële middelen minder kansen zijn voor kinderen om zich te ontwikkelen.” Aldus projectcoördinator Raphaël Coenen, die bij SCHUNCK de rol van educatiespecialist vervuld.

Leerlingen mogen een instrument kiezen en gaan hier vervolgens mee aan de slag. Na een paar maanden hebben de leerlingen al hun eerste grote orkestrepetitie. Ze vormen dan een symfonieorkest onder leiding van dirigent Marc Huynen. Rond kerst en voor de zomer geven de kinderen een concert voor de ouders, medeleerlingen of buurtbewoners. Ieder jaar wordt een nieuwe groep 5 toegevoegd aan het Leerorkest.

De circa 100 leerlingen kunnen vooralsnog kiezen uit de viool, cello, contrabas, hobo, dwarsfluit, klarinet, trompet en slagwerk. In de loop van het traject worden mogelijk ook andere instrumenten toegevoegd aan het Leerorkest.

Het Leerorkest in Heerlen wordt verzorgd door SCHUNCK Muziek en Dans.. Het project ontvangt steun vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.

Foto: Startsignaal Leerorkest Heerlen op Kasteel Hoensbroek op 17 december 2022.