Strijkkwartet Biënnale Amsterdam geopend met tien strijkkwartetten

AgendaInterviewNieuws

Afgelopen zaterdag verzorgden tien strijkkwartetten van de wijktalentorkesten de pre-opening van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Ze traden op met eigen composities én met zijn allen samen met het ADAM Quartet.

Het optreden vond plaats in de entreehal van het Muziekgebouw aan ’t IJ en werd drukbezocht. De officiële opening vond plaats in de grote zaal door het Danish String Quartet.

Het project my first string quartet is een traject waarbij de kinderen van de naschoolse Wijktalentorkesten uit diverse stadsdelen intensief leren spelen als strijkkwartet. Naast de reguliere orkestlessen krijgen ze wekelijks een uur les als strijkkwartet. De docenten van het Leerorkest nemen de jonge strijkers mee in de wereld van de strijkers en het samenspel van de kwartetten. Tijdens de studiedagen werken de kwartetten met een écht strijkkwartet. Dit jaar is dat het ADAM-kwartet.

Wijktalentorkest

Amsterdam telt Wijktalentorkesten in vier stadsdelen: Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost. Een Wijktalentorkest is er voor alle kinderen in de buurt. Het is op een school of in een buurthuis. Ieder kind kan er een muziekinstrument leren bespelen, krijgt er muziekles en repeteert samen. Er wordt toegewerkt naar optredens in de buurt, voor familie en voor grote podia.

Foto: Eduardus Lee