Succes crowdfunding: 300 harpen actie naar volgende fase

Hoera! De ‘300 harpen-actie’ van het Leerorkest gaat naar de volgende fase! Met een succesvolle crowdfunding-actie is het geld voor de materialen bij elkaar gebracht, nu gaan we de harpen zelf bouwen samen met vrijwilligers.

In mei van dit jaar lanceerde het Leerorkest een grote inzamelactie voor 300 harpen voor kinderen in heel Nederland. Er kwam gelijk hartverwarmende steun los van vele donateurs. Met aanvullende bijdragen van fondsen is het doelbedrag van de materiaalkosten nu bereikt! Met de bestelling van de eerste materialen is de volgende fase van de actie ingegaan. Het gaat namelijk niet om ‘gewone’ harpen, maar om een gloednieuw hip model dat is ontworpen als (betaalbaar) zelfbouwpakket, een soort Ikea-harp dus.

De grote mede-aanjager van de ontwikkeling van deze harp voor kinderen, én van de actie, is Remy van Kesteren, topharpist en oprichter van het Dutch Harp Festival. Op initiatief van Remy, een huisvriend van het Leerorkest, kwam er contact met Joris Beets, ook harpist en internationaal bekroond ontwerper. Het resultaat is een fantastische hippe harp die een heel nieuwe dimensie zal geven aan het harp leren spelen. Het nieuwe model harp heet Harp-E (uitgesproken als harpie).

De eerste 10 harpen werden in mei op het Dutch Harp Festival gepresenteerd aan de wereld, met een concert van de kinderen samen met Remy van Kesteren. Na de aankondiging van de actie bij NPO Radio 4 (presentator Ab Nieuwdorp) en Podium Witteman (presentator Floris Kortie) kwam er nog veel media-aandacht, waaronder van De Volkskrant, Het Financieele Dagblad, Management Scope, RTL4 EditieNL en het NOS Jeugdjournaal.

> NPO Radio 4 bracht het nieuws naar buiten

Vele donaties bij elkaar

Vele donateurs hebben een kleine of grote donatie gedaan – samen maken zij de nieuwe harpen voor de kinderen mogelijk. Dankzij de steun van particuliere donateurs, bedrijven en fondsen is het vastgestelde doelbedrag van 135.000 euro voor de materiaalkosten (300 harpen á 450 euro) nu behaald. Sneller dan verwacht! Naast de vele individuele giften zijn er bijdragen ontvangen voor de harpen van diverse fondsen, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, Stichting Hulp na Onderzoek, Stichting Strand Links, Stichting Van Pernis Gelderblom en Stichting Sub3.

Donateurs zien binnenkort de mooie tegenprestaties tegemoet. Als tegenprestaties zijn er onder meer cd’s, theaterkaarten en een harpserenade. In november wordt ook het Huiskamerconcert van Remy van Kesteren verloot!

En dan nu: 300 harpen bouwen!

De droom van het Leerorkest van 300 harpen waarop kinderen in heel Nederland kunnen leren spelen, is in zicht. De volgende fase gaat nu van start: de productie van de harpen. Het gloednieuwe model harp is namelijk een zelfbouwpakket. Er zijn 3 stappen: het lakken van het hout, de assemblage en het reguleren en stemmen. In de komende tijd gaan vrijwilligers, begeleid door medewerkers van het Instrumentendepot, de harpen in elkaar zetten.

Via een speciale pagina op de website wordt nieuws over de bouw van de harpen gedeeld: www.leerorkest.nl/300-harpen-bouwen. Wie ook mee wil helpen aan het bouwen van de harpen, kan zich hier aanmelden.

Donaties blijven van harte welkom. De steun van particulieren en organisaties is onmisbaar voor het Instrumentendepot van het Leerorkest, dat volledig afhankelijk is van giften. Samen maken we het mogelijk dat kinderen in heel Nederland, voor wie dat niet vanzelfsprekend is, een muziekinstrument kunnen leren bespelen.

De droom van een goedkopere harp leefde al een tijdje bij Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest. Lees hier het verhaal achter het gloednieuwe instrument.

Foto: Remy van Kesteren, topharpist, met Kaya, groep 7. Fotografie Pauline Niks