Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs 2023

Leerorkest jubileumconcert met Tania Kross 2022 - foto: Melle Meivogel
In de mediaNieuws

Onze ambassadeur Tania Kross heeft de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De jury prijst haar toonaangevende internationale zangcarrière en haar gedrevenheid als ambassadeur voor operamuziek en muziekeducatie.

In het bijzonder wordt haar inzet voor onder meer het Instrumentendepot en Stichting Leerorkest Nederland en Curaçao geroemd. Kross is gedreven om ieder kind en iedere jongere de kans te geven een muziekinstrument te leren bespelen, samen muziek te maken en spelenderwijs ook andere vaardigheden te ontwikkelen.

Vernieuwend

Tania Kross vervulde de afgelopen 25 jaar glansrollen in tal van producties bij grote operahuizen en concertzalen in binnen- en buitenland. Ze ontving meerdere muziekprijzen en schreef geschiedenis met de productie van de allereerste opera in het Papiaments Katibu di Shon. De vernieuwende manier waarop zij bruggen slaat en verbindt maakt diepe indruk op de jury: “Met een duidelijke drijfveer en een aanstekelijke liefde voor haar vak geeft zij haar passie door en nodigt zij vooral ook nieuwe generaties uit tot dromen en zelfontplooiing.”

De Johannes Vermeerprijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnares kan dit bedrag besteden aan een speciaal project op het eigen werkterrein. De regering wil met de prijs uitzonderlijk artistiek talent eren en stimuleren.

Tentoonstelling

Een presentatie over het werk van Tania Kross is van 20 november 2023 tot half maart 2024 te zien in de OCW-etalage van het  ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de initiator van de prijs. Het publiek kan gratis de tentoonstelling bezoeken aan de Rijnstraat 50 in Den Haag, direct naast de ingang van het ministerie.