Vrijwilliger: Esther Wouters

Esther Wouters, journalist en camjo, zet zich regelmatig in voor het Leerorkest als vrijwilliger. Als amateur-muzikant heeft ze veel affiniteit met muziek.

Foto: Theo van Lent

Hoe ben je als vrijwilliger bij het Leerorkest terecht gekomen?

Mijn zwager stuurde me een vacaturetekst die op de website van het Leerorkest stond, voor iemand die kan filmen. Dat was bingo! Want ik had nog niet zo lang daarvoor een opleiding voor camerajournalistiek afgerond (video). Bovendien kende ik het Leerorkest al door mijn werk als journalist: ik schrijf regelmatig artikelen voor De Pyramide, een vaktijdschrift voor muziekdocenten van de basisschool.

Wat doe je?

Evenementen filmen. Vanwege het tienjarig bestaan van het Leerorkest, zijn er veel evenementen. Allemaal hartstikke leuk.

Wat vind je leuk aan je werk voor het Leerorkest?

Ik kom op de leukste evenementen en mag dan vooraan staan om het te filmen. De musicerende kinderen vind ik leuk en interessant om te zien. Hun plezier is aanstekelijk en het is interessant en bijna jaloersmakend om te zien hoe snel ze leren. Zelf maak ik ook muziek, ik doe niets liever dan samenspelen met anderen, dus dat mogen filmen is voor mij een feest.

Waarom vind je het Leerorkest belangrijk?

Omdat het in het lesprogramma van de basisschool is opgenomen. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat het niet op alle basisscholen bestaat. Kinderen die niet op de basisschool muziekles krijgen, doe je echt tekort.

Muziek maken is meer dan een leuke vrijetijdsbesteding: je wordt door muziekles beter in rekenen, taal, en samenwerken, het is gezond voor de hersens. In de maat spelen betekent goed kunnen tellen en rekenen in breuken (halve toon, hele toon, kwarttoon), zelf spelen betekent ook goed luisteren, wachten tot je aan de beurt bent, op het juiste moment invallen, hard spelen als jij mag schitteren, ondersteunend spelen als iemand anders de solo heeft. Dat zijn vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Leerorkest. Wilt u ook meehelpen om Leerorkesten te laten bloeien?