Vrijwilliger: Joanna MacDaniel

Joanna MacDaniel is professioneel tolk/vertaler Engels. Zij helpt graag om de ideeën en principes achter het Leerorkest te verspreiden.

Foto: Joanna en dochter Susanna

Hoe ben je als vrijwilliger bij het Leerorkest terechtgekomen?

Op zoek naar informatie over de Radio 4 inleveractie voor overbodige instrumenten belandde ik op de website van het Leerorkest. Tot mijn verbazing zag ik bij de vacatures voor vrijwilligers dat er een vertaler Nederlands > Engels op de wensenlijst stond. Na het wegvallen van een ander vrijwilligersactiviteit was ik op zoek naar iets nieuws, dus heb ik mij aangemeld.

Wat doe je als vrijwilliger voor het Leerorkest?

Het Leerorkest wil de deuren wijder open zetten, en de activiteiten toegankelijker maken voor mensen die geen Nederlands spreken, door zo veel mogelijk achtergrond- en informatiemateriaal beschikbaar te stellen in het Engels. Ik begon met een korte brochure maar daarna kwam snel het idee van een volledige Engelstalige versie van de website. Dit heb ik samen met een paar anderen opgepakt en daarna ook de coördinatie voor mijn rekening genomen. Het was een hele klus, maar nu is de website in twee talen te lezen.

In juni heb ik ook getolkt voor een Britse gastspreker bij het Leerorkest-symposium ‘Music to Educate Children’ in Amsterdam. En op dit moment werk ik samen met mijn dochter Susanna weer aan een grote klus: de Engelse versie van het boek over het Leerorkest ‘Violen in de Gymzaal’.

Wat vind je leuk aan je werk voor het Leerorkest?

Tolken/vertalen is mijn beroep maar ook wat ik gewoon doe in het leven. Ik vind het leuk om mensen te helpen om beter met elkaar te communiceren en elkaar beter te begrijpen. Hopelijk zal het verder verspreiden van de ideeën en principes achter het Leerorkest betekenen dat meer kinderen hiervan kunnen profiteren.

Waarom vind je het Leerorkest belangrijk?

Mijn eigen muzikale educatie werd een beetje gedwarsboomd, onder meer door gebrek aan begrip en medewerking op school. Dat was natuurlijk heel jammer. Ik heb er wel voor gezorgd dat mijn kinderen de kans kregen om kennis te maken met muziek en er actief aan deel te nemen. Voor alle drie is muziek een belangrijk deel van hun leven geworden.

Ik zou het heel leuk vinden als ieder kind die kans zou krijgen. Bovendien vind ik dat muziek gewoon een deel van je culturele erfgoed is dat, helaas net zo als andere aspecten, vaak te weinig aandacht krijgt op school. Gelukkig is dit niet het geval voor de kinderen van het Leerorkest.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Leerorkest. Wilt u ook meehelpen om Leerorkesten te laten bloeien?