Vrijwilliger: Paula Wilcox

Paula Wilcox is actief voor het Leerorkest als assistent bij vioollessen en naschoolse repetities. Onlangs vierde ze haar 70ste verjaardag.

Paula Wilcox vertelt:

Bij een bbq in de zomer van 2012 vertelde Monique Kokken mij over haar vrijwilligerswerk bij het Leerorkest. Ik gaf toen nog volop les in het middelbaar onderwijs. Ze vond het wel iets voor mij dat werken met jonge kinderen. De ideologie om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met muziek sprak me ook heel erg aan. In het eerste jaar was ik alleen bij de repetities van het Klein Leerorkest op dinsdag middag,  als mijn werkzaamheden op school dit toelieten. Toen ik in 2013 met pensioen ging, was ik ook vrij om bij de lessen van het Leerorkest te assisteren.

Ik bewonder de bevlogenheid van de mensen

Ik was direct verkocht. Ik had grote bewondering voor de geweldig inspirerende manier waarop de dirigent Michael Hesselink met de kinderen omging en hen tot geweldige prestaties bracht. Ik bewonder de bevlogenheid van de mensen, Marco de Souza, de docenten, hoe zij met de leerlingen omgaan, hen lesgeven en ernaar streven het beste uit deze kinderen te halen. Je zou kunnen zeggen dat elk onderwijsmens dat doet en toch is er hier iets anders. Ik denk dat het hier ook gaat om kinderen bekend te maken met een aspect van het leven waar ze anders niet aan toe waren gekomen.

Muziek raakt iets in je gevoel, spreekt je gevoel aan

Muziek leren kennen, individueel en samen muziek maken is volgens mij onontbeerlijk voor de ontwikkeling van een kind. Het bestrijkt niet alleen de cognitieve aspecten van deze ontwikkeling maar ook de sociale. Ze leren naar elkaar te luisteren, samenwerken om iets leuks en moois te presenteren. En muziek raakt iets in je gevoel, spreekt je gevoel aan. In de wetenschap is het belang van muziekonderwijs voor de ontwikkeling van kinderen ook aangetoond. Maar al zou je dat alles niet weten dan zou je nog het resultaat zien aan de gezichten van de kinderen als ze iets bereiken, individueel en met elkaar. Het maakt hen blij en trots en dat straalt er van af. Welke volwassene wil dat nou niet zien…

Wat houdt dat assisteren in?

Op dinsdagochtend assisteer ik Dieuke van der Wielen bij de altvioollessen voor groep 5-8 van de basisscholen As-Soeffah, Polstok en Bijlmerhorst, op locatie Egoli. ‘s Middags ben ik dan bij de naschoolse lessen en repetities van het Klein Leerorkest, voor leerlingen van de basisscholen Samenspel, Wereldwijs en Bijlmerdrie, op locatie Kantershof. Daar help ik met het op- en afbouwen, help kinderen als ze vragen hebben en met wat er die week te doen is voor de leiding.

Op donderdagochtend assisteer ik bij Jiska ter Bals bij de vioollessen op school, op de locatie Kantershof. Ik help bijvoorbeeld bij het gebruiksklaar maken van de instrumenten voor de lessen, het opzetten van de standaarden voor de lesboekjes, het kopiëren van muziekbladen enzovoorts. Verder de les ondersteunen door leerlingen te helpen met wat de docent nodig acht. Het zingen van de liedjes met de leerlingen is ook heel leuk. En ik haal de nodige kopjes koffie of thee… Een aantal keer per jaar zijn er optredens buiten de deur, dan ga ik vaak mee als begeleiding.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Leerorkest. Wilt u ook meehelpen om Leerorkesten te laten bloeien?