Vrijwilliger: Ton Schunselaar

Ton Schunselaar (64) werkt een dag per week als vrijwilliger op het houtblaasatelier van het Instrumentendepot. Hij leerde reparaties uitvoeren op een cursus in Llangunllo (zo schrijf je het echt!) in Wales.

Ton Schunselaar vertelt:

Enige jaren geleden heb ik, na een lange onderbreking, het bespelen van de saxofoon weer opgepakt. Ik heb les en speel in een amateur saxofoonkwartet de baritonsax. Binnenkort kan ik in een BigBand de 2e tenorpartij komen spelen. Ik vind het heerlijk (spannend en ontspannend) om samen met anderen muziek te maken; ik leer veel, voeg iets toe en soms klinkt het ook nog heel behoorlijk.

Bijna leuker dan spelen: repareren

Bijna nog leuker dan het spelen vind ik het onderhouden van mijn instrument en het uitvoeren van kleine reparaties. Dat heb ik van het begin af aan proberen zelf te doen. Hierbij liep ik al spoedig tegen mijn grenzen aan; kennis en vaardigheden wat het precieze gebruik betreft van de juiste gereedschappen en de (on)mogelijkheden van het instrument. Het viel niet mee om in Nederland iemand te vinden die mij dit kon of wilde leren.

Ik kwam terecht op de school van Trevor Head: Training in Musical Instrument Repair, in het dorpje Llangunllo…

Na enig zoeken kwam ik terecht bij de school van Trevor Head: Training in Musical Instrument Repair, in het dorpje Llangunllo (zo schrijf je het echt!) in Wales. Dit opleidingsinstituut is gevestigd in een eeuwenoud schoolgebouw in een gehucht in Centraal Wales. De school biedt allerlei cursussen op verschillende niveaus voor het onderhouden en repareren van blaasinstrumenten. De cursisten komen vanuit de hele wereld hierheen voor een cursus. Ik ging voor het eerst in maart 2016 en volgde toen de basiscursus Woodwind Repair. Een fantastische ervaring!

Vervolgens in praktijk brengen… op het houtblaasatelier!

Het advies dat ik meekreeg na de training was om vooral praktijkervaring op te gaan doen. Een vriendin die door haar werk bij het Prins Bernhard Cultuurfonds het Leerorkest goed kende adviseerde me om met hen contact op te nemen. Een schot in de roos! Ik kon direct als vrijwilliger beginnen op het houtblaasatelier. In het begin een halve dag in de week, omdat ik nog werkte. Nu ben ik er 1 dag in de week. Ik leer er veel en mijn ‘productiviteit’ neemt gestaag toe.

Opnieuw naar Wales, nu met saxofoons van het Leerorkest in de kofferbak

In april van dit jaar ben ik, toegerust met een dosis praktijkervaring, voor een vervolgcursus naar Llangunllo geweest, met een aantal saxofoons van het Leerorkest in de kofferbak. Binnen het Instrumentendepot werk ik samen met andere vrijwilligers die allen hun eigen achtergrond en verhaal hebben, maar hun enthousiasme voor dit werk delen ze en dat verbindt. Dat bleek ook tijdens de BBQ in juli, waarmee we de vakantie inluidden. Het vrijwilligerswerk bij het Instrumentendepot van het Leerorkest geeft mij de gelegenheid om zelf iets te leren en iets bij te dragen aan de mogelijkheid voor kinderen om samen met anderen muziek te maken.

Instrument geeft jongens boost in eigenwaarde en zelfvertrouwen

Tijdens mijn werk in een forensisch behandelcentrum voor jongens heb ik gezien wat er gebeurt met jongens als zij de kans krijgen een instrument uit te kiezen en daarmee aan de gang te gaan. De boost die het hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft is enorm. En het plezier niet minder. Ze leerden iets waarvan ze dachten het niet bij hen hoorde. En dat samenwerken niet bedreigend hoeft te zijn maar iets kan opleveren waar je blij van wordt en trots op kunt zijn. Ervaringen die wat mij betreft horen bij en voorwaarde zijn voor een gezonde ontwikkeling. Deze ervaringen gun ik ieder kind. Wanneer ik een instrument speelklaar heb gemaakt, fantaseer ik vaak even over wie daarmee plezier gaat maken.

Ton Schunselaar

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Leerorkest. Wilt u ook meehelpen om Leerorkesten te laten bloeien?