Wijktalentorkest Noord op podium met de pianobroers Jussen

Nieuws

Een groep basisschoolleerlingen uit Amsterdam Noord heeft zaterdag opgetreden met de pianobroers Lucas en Arthur Jussen in Move Amsterdam. Ze voerden samen het befaamde stuk Le Carnaval des Animaux op voor de volle zaal met 250 mensen.

Inspiratie

Maandenlang repeteerden de 34 leerlingen in groepjes en samen als orkest op basisschool de Botteloef in Amsterdam Noord onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg. “Wat ik heel mooi vind aan dit project is dat je ziet wat voor inspiratie dit de kinderen brengt. Het is een belangrijke invulling geworden in hun leven om een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te maken en dan dit optreden met deze geweldige musici!”, aldus Hoogenberg.

Voordat het concert begon mochten de kinderen nog wat vragen stellen aan de broers: ‘Wat is jullie lievelingseten?’ (pizza en nasi) en ‘Hoe word je een beroemde pianist?’ (jong beginnen net als jullie, iedere dag even studeren en verder ook andere leuke dingen doen en school.)

De kindermusici, docenten en de pianobroers voerden samen het concert perfect uit en het zelfvertrouwen spatte van alle muzikanten af. Le Carnaval des Animaux was speciaal gearrangeerd voor het Leerorkest door Michiel van Vliet met gedichten van Marjet Huiberts, die enthousiast werden voorgedragen door presentatrice Emmelie Zipson. Na het concert nam het orkest  een staande ovatie van de volle zaal in ontvangst en daarna was het tijd voor selfies met de broers!

Muziekonderwijs

‘’Muziekeducatie heeft een enorme positieve impact op kinderen. Door muziek te maken leer je samenwerken, ben je onderdeel van een groter geheel en ervaar je hoe het is om gezamenlijk ergens naar toe te werken. En als je dat dan samen met twee bekende pianisten mag doen is dat een onvergetelijke ervaring”, vertelt Petra Bosman, directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Leerorkestoprichter en -directeur Marco de Souza: “Het is supergaaf om te zien dat deze topmusici, die veelal voor kenners spelen in grote zalen, zich ook volledig inzetten om vandaag samen met de kinderen en docenten als groep een topprestatie neer te zetten.”

Samenwerking

Het Leerorkest is voornamelijk actief op scholen in lagere inkomenswijken, waar muziekles niet vanzelfsprekend is. Het succes van wekelijks muziekles in kleine groepjes op scholen heeft geleid tot een samenwerking met scholen in meer wijken in de stad, in het land van Heerlen tot aan Leeuwarden en op de Nederlandse Antillen. Het Jeugdfonds ondersteunt jaarlijks ruim 86.000 gezinnen die niet genoeg budget hebben voor sport of cultuur door bij te dragen aan de contributie inclusief de benodigde attributen. Zo betalen zij voor een deel van de kinderen van het Leerorkest het lesgeld en de huur van het muziekinstrument.

Arthur en Lucas Jussen na afloop van het gezamenlijke concert: “Dit is zo bijzonder en zo motiverend, hier krijgen we veel energie van!”. Het concert was een samenwerking van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en het Leerorkest, die muziekonderwijs voor íeder kind mogelijk maken. Dit is iets wat de Jussens onderschrijven: “Het is eigenlijk heel gek om te bedenken dat muziek niet vanzelfsprekend is voor iedereen.” Ook dirigent Rolf Hogenberg kijkt tevreden terug op het concert en de weg er naartoe. “Het zaadje is geplant, wie weet waar dit toe leidt!”

Foto’s: Anous Heil – Take a picture fotografie