Nederlands Philharmonisch Orkest

NieuwsVerhalen

Vanaf het begin heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest het Leerorkest omarmd…

Inmiddels heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest met zijn sociaal-maatschappelijk programma NedPhO GO! een intensieve band opgebouwd met het Leerorkest, als een soort Ajax die de F-jes onder zijn hoede neemt. De kinderen bezoeken orkestrepetities en musici van het orkest begeleiden en stimuleren de kinderen in samenwerkingsprojecten. Ook verzorgen ze samen met het Leerorkest concerten.

Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, vertelt:  ‘Muziek speelt in het leven van veel kinderen een belangrijke rol. Dat weinig kinderen zelf muziek maken, komt niet omdat ze dat niet willen. Zij komen zelf vaak niet op het idee of krijgen de kans niet. Muziek is op school bovendien geen vast onderdeel van het lesprogramma. Voetballen of zingen leer je soms spelenderwijs op straat maar een viool, dwarsfluit of cello krijg je niet zomaar in je handen. De musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, allemaal als kind begonnen, omarmen het Leerorkest en dragen er graag aan bij schoolpleinen te veranderen in nieuwe podia voor de stad.’

Op verschillende manieren zullen musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest ook bij het Instrumentendepot betrokken zijn, bijvoorbeeld door workshops te geven over onderhoud en reparatie van instrumenten of door vanuit hun eigen expertise instrumenten te repareren. Ook worden hoogwaardige snaren ‘gerecycled’, die voor concerten vaak vervangen worden, maar nog uitstekend zijn voor de violen en cello’s waarop de kinderen leren spelen.

ENCORE (sept. 2007) NedPho steunt bijzonder optreden Leerorkest