Odysseus’ Zwerftocht

AgendaFilmpjesNieuws

Musical basisscholen: wat migratie betekent voor een kind, Bijlmer Parktheater

Wat was het mooi, die musical Odysseus’ Zwerftocht in het Bijlmer parktheater met leerlingen van de Achtsprong, Crescendo, 16e Montessori, Schakel, Tamboerijn en het Klein Leerorkest. Een universele vertelling over wat migratie met je doet met zang, dans, orkestspel, drama, film en beeldende kunst.

Voor een korte impressie op YouTube – korte impressie Odysseus 

Voor wie de hele voorstelling (de streambeelden) nog eens wil zien:  Odysseus’ Zwerftocht

Odysseus’ Zwerftocht is een ontroerend musicalverhaal, gebaseerd op een boek van Imme Dros. Odysseus deed er drieduizend jaar geleden tien jaar over om na een oorlog terug te keren naar huis. Dit klassieke verhaal is nu meer actueel dan ooit, met miljoenen mensen die – weg van de oorlog – een zwerftocht ondernemen naar een nieuw thuis.

In deze musical wordt het verhaal van Odysseus verteld vanuit de emotionele beleving van zijn zoon Telemachos en zijn vrouw Penelopeia. Odysseus was in totaal twintig jaar van huis, tien jaar voor de oorlog in Troje en tien jaar voor de terugreis naar huis. Wat betekende deze afwezigheid voor zijn zoon en zijn vrouw. Wat gebeurde er thuis in deze tijd? Hoe kon Odysseus terugkeren naar een situatie die geheel anders was geworden met een volwassen zoon die hij als baby had achtergelaten?

De musical is uitgevoerd door 200 leerlingen van acht basisscholen uit Amsterdam-Zuidoost. Ze zingen, dansen en acteren en worden daarbij muzikaal begeleid door het wijktalentorkest uit Zuidoost: het Klein Leerorkest van de basisscholen Samenspel, Wereldwijs en Bijlmerdrie. Daarnaast zijn de deelnemende scholen: 16e Montessorischool, Achtsprong, Crescendo, Schakel, Tamboerijn.

Onderdeel van de musical is ook het filmpje Godenrap dat werkt gemaakt samen met vluchtelingenkinderen.

De voorstelling vond plaats op dinsdag 27 juni 2017 om 12.30 uur (duur ca. 1 uur en 15 minuten) in het Bijlmerpark Theater. Dit is een productie van Muziekcentrum Zuidoost in het kader van het Basispakket Cultuureducatie Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met Mocca, docenten muziek, beeldend & dans, Jeugdtheaterschool Zuidoost en het Expertisecentrum Leerorkest.

Dit project betrof een cross-over pilot binnen het Leerlijnenlab van Mocca, mogelijk gemaakt door ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. In deze pilot staat samenwerking van het MZO met partners uit het theaterveld en de beeldende kunst centraal.