Ontdek je ongekende talent in het wijktalentorkest

Nieuws

‘Empowerment en zelfvertrouwen’, zegt Erik Baaijens van het Ir. Lely Lyceum, ‘daar gaat het om bij onze activiteiten op en na school’. Je ongekende talenten ontdekken, óók op het gebied van muziek.

Daarom start er een naschools orkest bij deze middelbare school in de kleurrijke wijk Reigersbos in Amsterdam Zuidoost. Ze zoeken nog naar een leuke naam, misschien wel ‘De Lely Band’. In het nieuwe orkest spelen de leerlingen (van alle niveaus en leeftijden) samen op zelfgekozen muziekinstrumenten en krijgen ze wekelijks in groepjes les van professionele musici. Het is een belangrijke aanvulling op het aanbod van naschoolse activiteiten, zegt Erik Baaijens, conrector en afdelingsleider onderbouw van het Ir. Lely Lyceum (voorheen Scholengemeenschap Reigersbos).

Het Ir. Lely Lyceum legt de nadruk op boegbeelden, rolmodellen voor de toekomst, waar de leerlingen zich aan op kunnen trekken. Ook oud-leerlingen sporen de nieuwe lichtingen aan om hun dromen een kans te geven. ‘Je bent veel meer waard dan jezelf denkt en je kan veel meer dan je denkt,’ zei tv-acteur Sergio Romero IJssel, die er in ‘91-95 op school zat. Ook schrijver Murat Isik, recent doorgebroken met de deels autobiografische roman Wees onzichtbaar, waarin hij schrijft over opgroeien in de Bijlmer, daagt de jongeren uit om de lat hoog te leggen. Op deze school wordt doorstromen naar een hoger niveau dan ook geweldig gestimuleerd.

In de eerste klas van het lyceum doen alle leerlingen mee met het kunsteducatie-programma onder schooltijd, waarbij ze kunnen kiezen uit muziek, dans of drama. Bij muziek doen de eersteklassers mee aan SuperSymphonics, leren ze een instrument bespelen en geven een gezamenlijk optreden op de Avond van de Kunsten. Alle talenten krijgen in het orkest de kans om zich te ontwikkelen. ‘Het concert aan het einde is geweldig. Bij de optredens zie je hoe trots ze zijn. Ook de ouders. Het maakt ze sterker, zelfbewuster. En het is natuurlijk niet alleen de ontwikkeling van muzikaal talent, door muziek te maken leren ze ook samenwerken en ontwikkelen ze allerlei andere kwaliteiten.’

De school werkt al jarenlang samen met Muziekcentrum Zuidoost en Erik Baaijens is erg enthousiast dat er nu ook een naschools orkest start waarin leerlingen uit deze buurt hun talent verder kunnen ontwikkelen. ‘We hadden al een brassband op school, maar een symfonisch orkest kon echt niet meer ontbreken. Je wil talenten in de volle breedte stimuleren.’

Het nieuwe Wijktalentorkest Ir. Lely Lyceum/ Reigersbos wordt mede gesteund door Ars Donandi + W J O de Vries fonds.