SuperSymphonics orkestproject vmbo oogst succes

Nieuws

In 3 maanden tijd een symfonisch concert neerzetten met 160 brugklassers? Over zo’n geweldig muziekproject hoeft Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) niet lang na te denken.

SuperSymphonics, zo heet het nieuwe orkestproject voor het vmbo van Muziekcentrum Zuidoost. Hoe het werkt? De leerlingen krijgen onder schooltijd, tijdens de reguliere muziekles, in groepjes les op een symfonisch instrument. Na drie maanden oefenen, geven zij al als orkest een concert. Het werd direct omarmd door OSB, een bijzondere middelbare school in de Bijlmer met een sterke overtuiging dat muziek en kunst heel goed zijn voor de ontwikkeling van de kinderen.

Afgelopen najaar gingen de lessen van start. Veel leerlingen hadden niet gedacht dat ze ooit eens op viool, contrabas, dwarsfluit, slagwerk, trombone, trompet of cello zouden spelen. ‘Ik dacht dat het héél moeilijk zou zijn!’ hoor je regelmatig onder de scholieren. Vervolgens zijn ze apetrots als ze al na een aantal lessen van de professionele muziekdocenten met elkaar kunnen samenspelen. Op de deelrepetities ontdekken ze voor het eerst de kracht van het orkest waarin iedereen zijn of haar geluid voortbrengt en direct bijdraagt aan het eindresultaat. Daar komt van alles bij kijken. ‘Heel leerzaam’, vinden ook de leerlingen.

Deze middelbare school in multicultureel Amsterdam Zuidoost deinst niet terug voor een uitdagend kunstproject. De leerlingen steken er dan ook enorm veel van op.  Er wordt getraind op discipline, doorzettingsvermogen, muzikaal beleven, samenwerken, stiltes en improviseren. Modeste Breukers, muziekdocent op de OSB, vindt het een prachtig project waarin leerlingen muziek in ultieme vorm ontdekken. Dirigent en muzikaal leider Wouter Hakhoff heeft de opzet van de lessen bedacht en de composities speciaal zo geschreven of gearrangeerd dat elk instrument in het orkest kan stralen.

Op 15 januari was het zo ver: het eerste concert van OSB SuperSymphonics, de wereldpremière! Met 160 leerlingen in concertopstelling was er in de OSB theaterzaal nog net genoeg ruimte voor een aantal rijen publiek. De leerlingen oogsten groot applaus met een indrukwekkende uitvoering van O Fortuna van Karl Orff. Ook speelden zij de stukken The One Note Club en Super Samba. Naast het orkest was er ook een koor van leerlingen o.l.v. Sja’iesta Badloe. Zij zongen mee met O Fortuna en voerden ook een versie van Hanging Tree van The Hunger Games uit. Op naar het volgende concert!

Ook Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) is van start gegaan met het SuperSymphonics muziekproject. Zij hadden op 7 januari een succesvolle uitvoering met 28 scholieren.

Vorig jaar verscheen een reportage in Kunstzone over het SuperSymphonic vmbo-orkestproject. SuperSymphonics is een programma van Muziekschool Zuidoost. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

(Fotograaf Jean van Lingen)

[photoalbum:7]