Slavernijverleden herdacht en gevierd met concertreeks Akono

AgendaNieuws

De reeks Akono-concerten ter afsluiting van zowel het schooljaar als het nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden zijn met het laatste concert in De Duif afgesloten.

foto’s: Marcel Jansen

De verschillende Leerorkesten speelden het muzikale verhaal Akono op scholen, maar ook in de NedPhO-koepel en in het DeLaMar theater. Op zaterdag 13 juli vond het laatste concert in de reeks plaats in De Duif, in samenwerking met stichting Klassiek op het Amstelveld.

Zomer in de Koepel

Op zaterdagochtend 29 juni was het de beurt aan het naschoolse Wijktalentorkest Indische Buurt (WTI) in de NedPhO Koepel als opening van het festival Zomer in de Koepel. Na het voorprogramma van het Blaaskwintet uit het Nederlands Philharmonisch Orkest was het de beurt aan het WTI samen met het wijkkoor en leerkoor én vertelster en solist Izaline Calister. Samen voerden ze een prachtige versie van Akono op, dat is geschreven door Paulette Smit met muziekstukken die zijn gearrangeerd door Michiel van Vliet. De bijbehorende tekeningen op de achtergrond zijn van Guida Joseph.

Er werden wat traantjes weggepinkt en er volgde groot applaus na het laatste nummer. Een compilatie van dit concert vind je HIER. 

Volle bak

Op zondag 30 juni was de uitvoering van Akono door de naschoolse Wijktalentorkesten Bijlmer en Nieuw-West samen met het Jong Jazz Orchestra of the Concertgebouw aangebroken en met wederom Izaline Calister. Met zo’n tachtig jonge muzikanten on stage was het volle bak en een groot succes! Calister wist de zaal met jong en oud bij het verhaal te betrekken. Na Akono speelde Jong JOC nog een aantal nummers, waarbij enkele Leerorkest-kinderen soleerden!

Laatste concert

Het laatste concert in de reeks was in combinatie met een workshop body percussion van Dununba in De Duif in samenwerking met stichting KOHA. Zowel kinderen als publiek op sneakers en hakjes stonden zij aan zij ritmisch te stampen en klappen. Tijdens het concert werd het publiek ingezet om mee te doen met een nummer.

Keti Koti

De reeks concerten worden rondom Keti Koti op 1 juli uitgevoerd, de dag waarop we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren. Op die dag eindigt tevens het herdenkingsjaar. Het Leerorkest vindt het belangrijk om in het curriculum aandacht te besteden aan maatschappelijke onderwerpen om het onderwerp begrijpelijk te maken voor kinderen en bewustwording te vergroten.

Komma

Op 19 december 2022 bood toenmalig premier Mark Rutte excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden. ‘Achter het slavernijverleden staat geen punt, maar een komma’, citeerde hij een aantal keer de woorden van kunstenares Serana Angelista in zijn speech, om duidelijk te maken dat er een ongebroken lijn bestaat tussen de slavernij en structureel racisme in de huidige maatschappij. Daarmee benadrukte hij ook dat de excuses een begin zijn van een herstelproces. Op 1 juli 2023 maakte ook Koning Willem-Alexander excuses aan tot slaaf gemaakten en hun nazaten voor het slavernijverleden.