Koningin Máxima bezoekt binnenkort Instrumentendepot!

NieuwsPersbericht

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt woensdag 16 september als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs het landelijk Instrumentendepot Leerorkest in Amsterdam. Het bezoek vindt plaats in het kader van muziekonderwijs op de basisschool. Koningin Máxima overhandigt tijdens het bezoek ook de ‘Amalia-viool’ die zij op Koningsdag in Dordrecht ontving.

Marco de Souza, oprichter en directeur van het Instrumentendepot Leerorkest, is enorm verheugd met het bezoek. ‘De belangstelling van Koningin Máxima voor het Instrumentendepot betekent veel voor ons. Dit werkbezoek brengt ons gezamenlijke doel voor het voetlicht: dat alle kinderen kunnen ontdekken hoe leuk, magisch en positief het is om samen muziek te maken. Dat de Amalia-viool naar een kind uit een Leerorkest gaat, is een geweldig geschenk. Wij hopen dat dit gebaar veel mensen inspireert om een muziekinstrument aan het Instrumentendepot te doneren.’

De Amalia-viool werd gebouwd door de Dordtse vioolbouwer Lucienne van der Lans, die het muziekinstrument op Koningsdag aan het koningspaar overhandigde.

De instrumenten in het depot, veelal schenkingen of nieuw aangeschaft met donaties, worden uitgeleend aan Leerorkesten op scholen in Nederland en andere muziekeducatie-initiatieven. De uitleenservice neemt voor deze organisaties vaak de drempel weg van aanschaf van dure muziekinstrumenten.

Naast de functie van ‘instrumentotheek’ is het Instrumentendepot ook een sociale werkplaats waar instrumenten worden opgeknapt, gerepareerd en onderhouden. Hiermee biedt het depot opleidingsmogelijkheden en leerwerktrajecten voor vakopleidingen. Op deze manier worden bovendien de kosten van het onderhouden van de muziekinstrumenten laag gehouden.

Koningin Máxima spreekt tijdens het bezoek met (school)bestuurders, leerkrachten en ambassadeurs uit het platform over uitbreiding van de inzet van het Instrumentendepot voor binnen- en buitenschoolse muziekeducatie. Ook bekijkt ze de werkplaats waar de instrumenten worden gerepareerd en zullen de eerste noten op de Amalia-viool worden gespeeld door een van de leerlingen.

Het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs werkt in het kader van ‘Meer Muziek in de Klas’ (www.meermuziekindeklas.nl) de komende vijf jaar mee aan het realiseren van muziekonderwijs op school voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De ambassadeurs vertegenwoordigen partijen die een belangrijke rol spelen bij muziekonderwijs op de basisschool.

10 jaar Leerorkest!
Het landelijk Instrumentendepot Leerorkest is van start gegaan in november 2014. Aan de basis ligt de visie waar het Leerorkest voor staat: democratisering van muziekeducatie. Tien jaar geleden ontwikkelde muziekschooldirecteur Marco de Souza in samenwerking met basisscholen in de Bijlmer een ijzersterk concept, het Leerorkest. Kortweg instrumentaal muziekles op school (onder schooltijd) voor álle kinderen en samenspelen in hun eigen symfonieorkest. In tien jaar tijd is ‘het Leerorkest’ uitgegroeid tot een waar fenomeen. Overal in het land zijn op scholen Leerorkesten van start gegaan, met hulp van het Leerorkest Expertisecentrum en nu ook met instrumenten van het Instrumentendepot Leerorkest. Het Leerorkest Lustrum wordt gevierd in het schooljaar 2015-2016 met allerlei activiteiten.

Foto Stefan Heijdendael:
H.M. Koningin Máxima overhandigt de door NPO Radio 4 geschonken trompet aan Marco de Souza, als startschot voor de grote inzamelactie Klassiek Geeft (12 mei 2014).

Neem voor meer informatie contact op met Alice Ferguson (PR), tel. 06-45474813, pr@leerorkest.nl.